Тази отровно яка AC Cobra разполага със 7-литров V8, 700 коня и вдига 320 км/ч. Галерия и инфо

  • Изкусителна галерия с 11 снимки. Изкусителна галерия с 11 снимки.

16 May 2019

Тед Таормина е най-откаченият и талантлив конструктор на AC Cobra реплики, за които някога сме чували. Прочетохме няколко интервюта с него и се убедихме, че човекът е доста повече от откачен, като второто е гаранция – да караш с 320 км/ч в открита кола с панели от фибростъкло е малко по-различно от това да скочиш до мола.

Taormina надписът отстрани на тази брутална Cobra идва от името му, а шрифтът в стил Ferrari също не е случаен. Тед израства около колите на Скудерията и се научава да ги ремонтира до съвършенство, когато е на 18 настройва 6-те карбуратора Webber на едно 1972 Ferrari GTC/4. След което се захваща професионално с поддръжката на италиански екзотики в САЩ. И работи това в продължение на 25 години.

Докато не решава да основе Taormina Imports, собствено ателие за ремонт на екзотики и за производство на реплики на кола, която Тед обожава: AC Cobra. Тази, която виждате на снимките е една от последните му и вероятно най-бързата, носи прозвището „The Italian Job“ и се задвижва от 7-литров V8 със 700 к.с. „Исках да и сложа Ferrari V12, но човекът, който ми прави двигателите бе сглобил поръчков 427 V8 [обемът в кубични инчове] за клиент, който се бе отказал. Реших да вкарам него“.

Вкарване, резултатът, от което е изумителен. Представете си как върви тази малка кола, защото AC Cobra е точно такава с каросерия от фибростъкло и 700 коня. И без покрив. Би трябвало да върви добре... Тед държи рекорда в състезание наречено Mojave Mile, 1,5-метров спринт през едноименната пустиня, който той прави с 300 км/ч. „Реално обаче съм развивал и повече, колата вдига 320 без проблем“...

Освен, че върви, това бижу изглежда потресаващо яко. Тук странната смес от купе с британски произход, което Карол Шелби обува върху гигантски Ford V8 с италиански флаг, просто работи. Епична. Вижте и салона, червена кожа и алкантара, стилен тънък волан Moto-Lita, красота. Следващият проект на Тед също ще бъде интересен: Cobra с V12 мотор от Ferrari 599, който обаче той ще преоборудва с карбуратори и ще направи 630 коня. Cobra-та с Ferrari V12 явно все пак ще се случи...

И докато Тед остава верен на философията на Карол Шелби за голям мотор в малка кола, Ford направиха Mustang под формата на Shelby GT с... 2,3-литров EcoBoost... Кликнете на него за да наичите що за странна порода е този Mustang.


Лукс от Китай!