Гюнтер Рауп, фотографът, който снима календара на Ferrari. Вече 33 години подред. Галерия и инфо

  • Галерия от 29 снимки на Гюнтер Рауп. Галерия от 29 снимки на Гюнтер Рауп.

14 Mar 2017

Немецът от градчето Мур, Баден-Вюртемберг, завършва Държавната академия за изящни изкуства в Щутгарт и веднага започва да се занимава с фотография. Първият му проект е аудио-визуална работа посветена на Венеция, още когато Рауп е на едва 25. През 81-ва Гюнтер вече разполага с достатъчно средства за да си позволи да изпълни своя мечта – купува си Dino 246 Spider.

Три години по-късно, реализира първия си календар Ferrari, който достига до самия Енцо. Г-н Ферари е впечатлен от работата на Рауп и дори му изпраща писмо с похвали и благодарности за копието. Оттогава до ден днешен Гюнтер Рауп е главният виновник за съществуването на официалния календар на Ferrari.

В интервю за classicdriver.com той споделя няколко любопитни факта за себе си и от своята историята. На въпроса коя му е любимата техника за снимане, той отговаря „Обичам да се фокусирам по-малко върху оборудването и повече върху другите три елемента, гарантиращи добрия кадър: позициите, момента на заснемане и обработката.“ Добър отговор. Питат го и коя е любимата му сесия досега? „Огън, вода и въздух“, отговаря Гюнтер [първата снимка от галерията ни е именно елементът „въздух“].

За изготвянето на тази фотосесия Рауп проектира плитък басейн с меко дъно, което да не нарани пода на страхотното F40, а за снимката с огъня прибягва до услугите на пиротехници работещи по филмови площадки. „Цялата задница на колата бе покрита с червен азбест, за да я защитим от взрива“. Колкото до въздушния кадър, Рауп използва инфрачервена бариера, а колата е засилена с 80 км/ч на подходящото място.

Гюнтер Рауп все пак издава любимото си оръдие на трудa, Hasselblad с 35-милиметров широкоъгълен обектив. „Hasselblad-ът е Ferrari-то на фотоапаратите“, казва той. Освен за Ferrari, Рауп е снимал за Porsche, GM и още много марки, но Ferrari остава завинаги в сърцето му, работа която никога няма да му писне. Разгледайте галерията с кадрите на Рауп, защото си заслужава. И имайте предвид, че този човек прави това повече от 35 години, респект!

А след това може да кликнете на това Ferrari 812 Superfast, генериращо 800 к.с. и вдигащо сто за 2,9 секунди. Най-мощната серийна кола на италианците правена някога.

Първородната Godzilla!