Запознайте се с прекрасното BMW Mark II, първият сериен къстъм мотор на Diamond Atelier. Сериен къстъм?

  • Галерия от 17 снимки. Галерия от 17 снимки.

24 Mar 2019

Принципно това са две противоположни понятия. Един мотоциклет може да бъде или сериен, произвеждан в определено (често голямо) количество или да бъде къстъм, поръчков, тоест един единствен, изработен... по поръчка. Немците от Diаmond Atelier се занимават именно с второто, но успехите и славата, които постигат, се оказват крайъгълен камък за тях. Те стигат до момента в който или трябва да отказват масово поръчки поради дългия си списък с чакащи, или да действат радикално.

Те правят второто – започват ограничено в 10 броя, но все пак серийно, производство на мотора кръстен ‘МkII’. Което обаче не означава нито, че Diаmond Atelier ще спрат с уникалните си проекти, нито че MkII ще бъде претупан и масов байк. Все пак говорим само за десет броя, а освен това всеки ще бъде различен сам по себе си.

Част от тази серия може да видите на снимките. Всички екземпляри са вдъхновени от първия мотор правен някога от ателието DA#1 (млечно синята обърната надясно моторетка), като клиентите все пак имат право на сериозен избор. Лилавият например е окомплектован със 17-инчови Metzeler Racetec, докато тюркоазеният е обут в 18-инчови Firestone Deluxe Champion. Уредите могат да бъдат или Motogadget или Kellermann, a изпускателна система също варира.

Идеята е, че някои от частите на моторите се произвеждат машинно, в резултат на което цената на MkII не е толкова висока, колкото на един изграден от нулата на ръка мотор. DA съобщават сумата от 20 990 евро за стартова цена, в която влиза и машината-донор. За сравнение, едно ново BMW R nineT започва от 15 хил. евро, а за 20 може да си вземете средно до добре оборудван R 1200 GS.

Тоест, според нас цената е добра, а ексклузивитета остава, макар че някои от елементите ще са направени от робот. Проектите обаче са правени ръчно, както и сглобката, а персонализацията също е силно приложима. Серийният проект е експеримент за Diаmond Atelier, който е и рисков, така че стискаме палци на пичовете от Мюнхен. И след като разгледате няколкото им серийни байка, може да кликенте на този DA#4, любимият ни техен проект.

Първородната Godzilla!