Това е новият Opel Grandland X, третият от X поредицата на марката. Заслужава ли си?

  • Галерия от 7 снимки. Галерия от 7 снимки.

19 Apr 2017

Помните ли Opel Crossland X? Новото поколение компактен SUV на немците (немцо-французите), който е по-малък от Mokka X и със 16 см по-къс от Astra? Онзи, който е базиран на платформата на следващото поколение C3 Picasso на Citroen и Peugeot 2008? Е, това е големият Crossland X наречен, о, изненада, Grandland X.

Колко точно голям е Grandland X? Дълъг е 4477 мм, широк е 1844 мм, висок е 1636 мм, а междуосието е 2675 мм, тоест, Grad-ът е с около 20-ина см по-‘Grand’ от Cross-a и Mokka X. Като Crossland X е по-малък и от Mokka X… Объркахте ли се? Няма нужда, просто приемете, че Grandland X е най-просторният от трите X-а, а багажникът му събира между 514 и 1652 литра.

Какво има в Grandland X и с какво може да се снабди? С почти всичко модерно по отношение на удобството и сигурността: система с 360-градусов обзор за паркиране, адаптивен круиз, система за аварийно спиране, сензори разпознаващи умората на шофьора и система, която познава дали на пътниците им се ходи до тоалетна. Последното си го измислихме защото списъкът с електроника за помагане е стабилен.

Фаровете? Могат да се поръчат Opel-ските LED-ове, които са доста добри и - както беше случая с AFL светлините -, модерната (и често опционална) техника за фарове е едно от най-разумните неща, за който си струва да доплатите. Окей, а задвижването? Платформата е идентична с тази на Peugeot 3008 и това не е резултат от скорошната покупка, а си е наследство от партньорството на PSA с Opel. Тоест, двигателите въртят предните колела, а за сцеплението се грижи система позната при французите, като Advanced Grip Control.

Заслужава ли си да му обръщаме внимание? Разбира се, Opel прави все по-добри коли, а закупуването на марката от PSA не трябва да я отписва от съзнанието ви. Бихте ли отказали Jaguar F-Type заради това, че марката е притежание на индийската Tata? Съмняваме се.

Много практичен и интересен!