Пак ли? Още две специални версии на Merc G-Class, най-скъпата започва от 287 658 евро...

  • Галерия от 6 снимки. Галерия от 6 снимки.

08 May 2017

Съвсем скоро ще се навършат 40 години откакто легендата G-Class е на конвейер. Всъщност пълноценните граждански версии на иначе военната машина се появиха някъде през 1990-те, когато се въведоха мощните осемцилиндрови мотори, луксозни кожени салони и прочее гъзарска атрибутика. Причината беше, че търсенето на стандартната военна версия е доста намаляло, а заводът в Грац, Австрия трябва да оцелее.

Доста години тази инициатива се движеше с успех макар и променлив, до появата на безумния във всяко едно отношение G 55 AMG с 5,4-литров компресорен V8 през 2004 година. Благодарение на този идиотски трендсетър с почти 500 коня (след ъпдейта) вече над 10 години пазарния успех на G-Class варира от стабилен до възходящ. През въпросното десетилетие на няколко пъти се отлагаше спирането на производството, но всяка новина или слух по тази тема се съпровождаше с бурно мрънкане от страна на определени прослойки от населението и съответното моментално покачване на продажбите.

Началото на май 2017. Обявени са поредните специални версии на G-Class - Designo Manufaktur Edition и Exclusive Edition. Най-заклетите фенове на модела се кефят, въпреки че и на тях май е започнало малко да им писва и вече си чакат обновения модел, който ще се появи евентуално през 2018. Останалата публика реагира с възгласи „Пак ли?” или „Айде бе, кога ще заменят този сандък/ковчег/павилион/гардероб (необходимото да се подчертае) с нещо ново?” Фактите са си факти и очевидно замяната на G-Class се бави, поради което Mercedes през последните години държи ниво на продажбите с някакви непрестанни спецверсии. При това доста успешно.

Designo Manufaktur Edition ще се предлага за версиите G 350d и G 500, а серията Exclusive Edition ще е валидна само за топмоделите G 63 и абсурдния G 65 AMG. Първата ще включва три специални външни цвята Magma Red, Designo Mystic White и Obsidian Black. Отличителните белези ще са изцяло черната предна решетка, странични огледала и лайсни, а в гарвановия цвят ще се боядисват също сърцевината на джантите и масивния калъф на резервната гума. Салонът ще ухае на скъпарската черна Nappa кожа с червени шевове, която ще се допълва от двуцветен волан в същата гама, таван тапициран с черна алкантара и червени предпазни колани. Естествено мултиконтурните предни фотьойли ще са налице с подгряване и вентилация, плюс една камара екстри, който да увеличат значително цената на голямата кола.

Exclusive Edition за AMG моделите пък ще включва специални 21-цолови джанти боядисани в матово черно и специален матов цвят AMG Monza Grey Magno. Специална работа. Като опция ще се предлагат и карбонови декорации за джантите и каросерията. Интериорът по подразбиране е тапициран изцяло с кожа в два цвята, като клиентът е свободен да избира от широка гама предлагана от Designo подразделението на Merc. Стандартно салонът ще се декорира с все още модерния пиано лак, но по желание той може да е заменен с карбонови апликации.

Очакваните базови цени при дилър в Европа ще варират от 109 878 евро за G 350 d Designo Manufaktur Edition до... 287 658 евро за топизпълнението G 65 AMG Exclusive Edition. Желаещите да се разделят с тези безумни шестцифрени числа могат да заповядат... Разгледайте галерията, след което може да кликнете на тази колосална G 65 AMG с 630 к.с. за нашия любопитен материал.

Текст: Начо Симеонов

 

Първородната Godzilla!