‘Æon’ e хипер радикална Yamaha XSR900 от Diamond Atelier. Вместо фар има вграден... часовник

  • Галерия от 9 снимки. Галерия от 9 снимки.

01 Jun 2017

„Никога не бяхме карали, камо ли работили по XSR900,“ казва Том от мюнхенския „гараж“ Diamond Atelier. „Затова, когато куриерът остави чисто новата Yamaha, в ателието настъпи пълно мълчание. След това обаче забелязахме най-забележителната особеност на този мотор: органичната форма на рамата му и това как тя обгръща 3-цилиндровия двигател.

Шокът за Diamond Atelier преминава бързо, бързо идва и идеята – интерпретация на стила на Liberty Walk и RWB, но разбира се в мото изпълнение. „Съвременните байкове са наблъскани с електроника, кабели, помпи за ABS-a. Целта ни бе да редуцираме този XSR до минимум.“ И както можем да видим, DA са се справили брутално добре. Явни нитове и минимализъм, усещане за лекота и... бруталност.

Фар? Няма такова нещо, не и в класическия му смисъл. На мястото му има капак под които е монтиран часовник на холандския производител TW Steel, поръчителите на този страхотен проект. LED елементи са разположени в двата края на радиатора, но определено най-изумителната област на байка е тази около „въздушния“ резервоар. Под него са видни трите филтъра на цилиндрите – визията е прекрасна.

„Искахме да изчистим максимално дизайна, да покажем истинското ядро на един сериен мотоциклет от 2017-та,“ казва Том. В резултат дължината на кабелите в машината е намалена с изумителните 100 метра, като всичко работи, освен ABS-ът, който се е наложило да бъде пожертван в полза на естетиката. Сликовете Pirelli и уникалният SC Project ауспух завършват този мега як мотор.

Първородната Godzilla!