Майкъл Дънлоп спечели Senior TT със Suzuki, Иън Хъчинсън и Гай паднаха, а Джон Макгинес бе само зрител. 2017 IOMTT се оказа изключително тежко

  • Майкъл Дънлоп при „Бари Хил“ в PockerStars Senior TT. Галерия с 37 кадъра. Майкъл Дънлоп при „Бари Хил“ в PockerStars Senior TT. Галерия с 37 кадъра.

12 Jun 2017

Tourist Trophy 2017, двете луди седмици, които чакахме с нетърпение и следяхме ежедневно, приключиха миналия петък с кулминационното и най-престижно състезание на о-в Ман – Senior TT. Първото място спечели опитния Майкъл Дънлоп, който караше чисто новият байк GSX-R1000R на Bennetts Suzuki. Средната му скорост бе 130,456 мили в час (почти 210 км/ч), а тази на завършилия втори Питър Хикман (BMW S1000 RR за Smiths Racing) близките 130,040. Третият Дийн Харисън записа 129,124 мили в час за Silicone Engineering Kawasaki, добро постижение за изненадата на тазгодишното ТТ.

Минаха двете седмици, в които островът буквално се препълни от състезатели, туристи и мотори. Те далеч не протекоха гладко. Още преди началото им бе ясно, че „Кралят на планината“ Джон Макгинес, 23-кратният победител в TT, пропуска надпреварата заради падането си в North West 200. Падане, при което дебютиралият през далечната 1996 г. на острова британец счупи тежко крак. Джон сподели, че му е изключително трудно да наблюдава надпреварата, както и че възстановяването му ще отнеме поне седем месеца, но и че не се отказва. Така, че можем да се надяваме да се оправи бързо и да го видим отново на голяма машина, макар и по-напред във времето.

Иън Хъчинсън (Tyco BMW) спечели първото състезание от тазгодишните надпревари RST Superbike TT и бе един от сериозните претенденти и конкуренти на Майкъл и Гай Мартин (Honda Racing), но падна в Senior TT. Състезанието бе спряно с червен флаг, а Хъчи откаран с хеликоптер в болница, където са диагностицирали счупване на лявата бедрена кост. Падането на Иън може да видите в това видео тук горе, а Гай също не бе от късметлиите, след като чисто новата Honda CBR1000RR Fireblade SP2 свали на неутрална още в първата обиколка на първото състезание RST Superbike. Да загубиш моторната си спирачка в завой не е особено приятно и това доведе до катастрофа. За щастие качвалият се 16 пъти на подиума британец се размина само с натъртвания, което пък бе голям късмет при положение, че Гай падна с около 190 км/ч (видеото тук долу).

Определено късметлия обаче бе Джеймс Хилиър с JG Speedfit Kawasaki. Той завърши на 4-то място в Senior TT, след като преживя силен момент при „Балагари“ (пилотите наричат завоя BallaSCARY и определено има защо). Отдавна не сме виждали такова спасяване и вероятно уменията на Джеймс и споменатия късмет успяха да извадят мотора от сериозен инцидент. Видеото от въпросния момент може да видите точно тук долу, вече го превъртаме за 10-ти път и още не можем да осъзнаем как успя да укроти това Kawasaki.

Та, какво се случи на Ман тази година? Случи се това, че времето бе ужасно и заради това бяха отменени редица тренировки, което попречи на новите карачи да свикнат с трасето, а на опитните с нови мотоциклети да изчистят машините от детските им болести. Именно затова падна Гай, макар че и Майкъл бе с нов мотор, който за щастие не даде дефекти. Гай нямаше проблеми с екологичния и супер технологичен Mugen Shinden Roku, мощният 161 к.с. електрически байк, с който той завърши на второ място в TT Zero. Първото място зае неговия съотборник, изключително опитния Брус Ансти със същия мотор, а на трето финишира Дейли Матисън от отбора на университета в Нотингам.

След, като в този кратък обзор наричаме някой късметлии, а други не, не би било редно да пропуснем да споменем и онези, които загубиха живота си през тези две седмици. Tourist Trophy е най-опасното мотоциклетно състезание и всички са наясно с риска, наясно бяха и англичанинът Дейви Ламберт, холандецът Хохем ван дер Хойк и ирландецът Алан Бонер, които вече са на друго място. В такива моменти е добре да се замислим и за нашето каране по улиците, без значение дали става въпрос за две, три, четири или повече гуми.

Разгледайте обилната галерия, гледайте клиповете горе, след което ако се интересувате от коментарите на победителите и сте окей с английския, може да пуснете и това видео тук – пресконференцията на Майкъл, Хикман и Харисън след кулминативното PockerStars Senior TT. Пълните резултати от всички състезания от 2017 IOMTT може да намерите тук.

Текст: Иван Монев; фотография: iomtt.com

Много практичен и интересен!