Това BMW R 80 ‘Skyway’ Boardracer е чиста фантазия. Вдъхновено е от класически BMX

  • Галерия от 12 снимки. Галерия от 12 снимки.

27 Jul 2017

Трудно ни е да започнем с описанието, чудим се откъде да го направим, но при този проект няма как да сбъркаме. Вече натрупахме известна база данни от къстъм байкове, но това 1979 BMW R 80 просто играе в своя собствена лига. Дело е на ателието Hutchbilt, Санта Моника, Калифорния и е вдъхновено от класическия BMX велосипед ‘Skyway’, популярен в САЩ през 80-те.

Джеръми, главният човек стоящ зад проекта, бил обсебен от манията за изчистеност, която личи от всеки квадратен сантиметър на мотора. Забележете кормилото например, Джеза не е искал да има никакви лостчета – съединителят представлява въртяща се ръкохватка фрезована от алуминии, точно каквато е и дясната на газта. Спирачната система пък е специално разработена и уникална за този байк, като десния педал изпраща налягане едновременно към предните и задния апарат. Калиброването на изобретението отнело време, казва Джеръми пред Pipeburn, но резултатът е мега чисто кормило без лостчета и мотор, който спира.

На кормилото може да видите и супер прецизно монтираните бутони с марка Motogadget, седят като бонбончета, а от същата немска фирма е закупена системата за безключово палене, за да бъде всичко още по-чисто и удобно. Както и мигачите интегрирани при главите на болтовете на фара - супер решение. Предницата на мотоциклета пък е с произход Yamaha R1, но свалена с 35 мм, а отзад амортисьорите са изработени специално за проекта. В същата част има модификация и на спирачката: задният барабан е „превърнат“ в диск, който се вписва чудесно в концепцията. Колелата пък са взети от BMW R 65 и обути в класически гуми Beck с бели стени с размер 120/18.

Този мотор е едновременно хипер изчистен и изобилстващ от детайли. Резервоарът е покрит с Напа велър преливащ в седалката, обърнете внимание и на геометричния ауспух, както и на педантично изработения заместител на оригиналната въздушна кутия пред самия двигател: тук присъства „клетка“ съставена от индивидуално изрязани с лазер ламели. Снимките са 12, което обаче не ни пречи да ги превъртаме за седми път.

Първородната Godzilla!