Кое BMW има най-малките гуми? Отговорът е X2City на BMW Motorrad, ел. тротинетката с пробег 35 км

  • Гумите са стабилни, а дисковите спирачки са хидравлични от Magura. Гумите са стабилни, а дисковите спирачки са хидравлични от Magura.

02 Aug 2017

Окей, 16-ки са, с такъв диаметър гуми идва стандартно и BMW 118d, но при него са по-широки от 2,6-те инча на BMW Motorrad X2City, понеже въпросното е... тротинетка. Всъщност тротинетка звучи малко пренебрежително, но возилото на практика е такова или по-точно електрическа макси тротинетка разработена от BMW Motorrad и вело специалистите от Kettler. Идеята му е да е достатъчно компактно (сгъва се) за да не заема много място в багажника, като същевременно да предлага приличен обсег на действие с едно зареждане.

Официалният пробег е между 25 и 35 км, което смятаме е повече от достатъчно за подобен род превозно средство, а максималната скорост е 25 км/ч. Последната може да се регулира в пет позиции 8, 12, 16, 20 и въпросните 25. Логично от нея и от играта с газта зависи докъде ще ви закара X2City преди да издиша неговата 408-ватчасова батерия и да ви помоли за зареждане. Разбира се може да го ползвате и като класическа тротинетка, но тогава ще бутате 20 кг и бързо ще започнете да се ослушвате за контакт. Така или иначе возилото все пак изисква помощ от ваша страна – от съображения за сигурност електромоторът се активира при над 6 км/ч. Що се отнася до спирането, макси тротинетката разчита на мощни хидравлични апарати и дискове от Magura.

Колко време се зарежда? BMW Motorrad казват, че му трябват 2,5 часа в конвенционален контакт, което не е зле и ви позволява да го карате и в режим „до работа-обедна почивка-до вкъщи“ без да се налага да го чакате. Стига инфраструктурата да го позволява обаче – тоест, да имате относително равен маршрут и контакт в офиса. Цената? Тя е - заедно със вече споменатите инфраструктурни изисквания -, да не го срещаме често в България, след като започне да се продава. BMW Motorrad X2City ще струва около 2500 евро, колкото един много добър велосипед, който обаче иска от вас да въртите педалите.

 

Много практичен и интересен!