BMW E23 стана на 40. Позира с внучето G11

  • Галерия с 8 снимки на пищни оранжеви рокли и пищен интериор Галерия с 8 снимки на пищни оранжеви рокли и пищен интериор
  • Специалната серия по случай 40-годишнината е натъпкана с всички най-добро от каталога на Серия 7 Специалната серия по случай 40-годишнината е натъпкана с всички най-добро от каталога на Серия 7

17 Aug 2017

На автосалона във Франкфурт след месец BMW ще покаже специалното изпълнение 40 Jahre на своята актуална Серия 7. 40 Jahre означава “40 години” и препраща към първата “Седмѝца” на компанията в далечната 1977 г. Баварците любезно ни припомниха как изглеждаше най-луксозното BMW преди четири десетилетия с фотосесия на най-новия и най-стария представител на лимузината.

По онова време всички автомобили от Серия 7 идваха с шестцилиндрови двигатели с обем между 2,5 и 3,5 литра, включително някои и с турбо. И дизайн, от който днешните производители могат само да се поучат.

През 1977 E23 е наблъскан с технологии - климатик, бордови компютър, телефон, кожен салон и електрически прозорци днес ви звучат смешна екстра за едно уважаващо себе си BMW, но в епохата на първия Apple системи като GPS все още са военна тайна на Щатите, а плъгин е термин, описващ начина на работа на прахосмукачката.

В исторически план BMW представя не едно нововъведение в Серия 7. През 1977 в Е23 дебютира системата за проверка (светлинни индикатори при някакъв проблем), през 1987 E32 става първият германски V12 модел след Втората световна, през 1994 г. в E38 дебютира навигационната систем.

Днес Серия 7 предлага контрол на второстепенните функции с жестове, интелигентен круиз контрол, способен да ускорява и намалява скороста в синхрон с трафика, както и да следва лентата. G11 може да се похвали и с плъгин версия с изцяло електрически пробег. Но дали притежава чара на своя 40-годишен предшественик?

 
Първородната Godzilla!