Bugatti Chiron официално е най-бързата кола в дисциплината 0-400-0 км/ч (*беше)

  • Bugatti Chiron официално е най-бързата кола в дисциплината 0-400-0 км/ч (*беше)

11 сеп 2017

След това заглавие може би очаквате да прочетете, че в Bugatti току-що са подобрили рекорда в дисциплината 0-400-0 км/ч. Това не е вярно. Те не го подобриха, те го създадоха. Точно така. Оказа се, че никой досега не е измервал времето, за което серийна кола ще развие 400 и след това ще спре напълно. 41,96 секунди, нека не увъртаме.

Със серийни гуми и една много луда глава зад волана - бившият F1 ас и победител в Инди 500 Хуан Пабло Монтоя. В случай, че 42 секунди не ви звучат бързо в епоха, в която електрически 7-местен ван достига 100 за 2,5, то нека ви осигурим още малко жизнеутвърждаващи и убеждаващи цифри. Ускорението е отнело 32,6 секунди и 2,6 км. Спирането от 400 км/ч е коствало на накладките няколко процента от дебелината им и е траело 9,3 секунди и почти половин километър - 491 метра. Половин километър не е много, като знаете, че 400 км/ч се равнява на 111 м/секунда. Това е цяло футболно игрище за по-малко от секунда. И още числа - цялото упражнение е изисквало свободни 3112 метра съвършен асфалт. В типичния си стил колумбиецът дори не е носил каска или специална защита, защото “колата ми осигури усещане за сигурност и надеждност, така че ми беше напълно спокойно и определено се насладих на двата дни с нея”. Следващата цел пред Bugatti е да сломи конкуренцията и в сектора за максимална скорост. Опитът ще бъде направен догодина и тогава височкият 168 см Хуан Пабло сигурно ще носи каска.

Bugatti все още търси клиенти за 200 от предвидените 500 екземпляра на колата, така че сега е моментът да предплатите и да си търсите достатъчно дълга самолетна писта без въздушен трафик.

*беше, защото вече е Koenigsegg Agera RS.

Коментирай

Sending ...