Alfa Stelvio Quadrifoglio официално е най-бързият SUV на 'Ринга' със 7:51 мин

  • Alfa Stelvio Quadrifoglio официално е най-бързият SUV на 'Ринга' със 7:51 мин

29 Sep 2017

Дали рекордите на „Нюрбургринг“ не се превърнаха в едно прозаично мерене на… конски сили? Преди години Джеймс Мей се разбунтува срещу производителите, които ни хипнотизират с времена за обиколка на трасето, сякаш животът ни зависи от това дали семейното комби може да вземе „Северната дъга“ на „Ринга“ под девет минути. На кого му пука, при положение, че в 90% от времето киснете в задръствания или в най-добрия случай развивате 140 на магистрала? 200 в Германия. И все пак „Ринга“ продължава да е мерилото, въпреки че всички лицемерно кимаме, когато някой ни каже, че икономичността на мотора, спирачната система или ефективността на климатика са по-важни в реалността.

След като стана ясно, че трябва да си много много бърз, за да биеш електрическите коли и болидите с регистрационни табели, новата мания на производителите е да си намерят някаква ниша, в която да докажат скоростта на произведенията си. Набързо се появиха най-бърза кола с предно (браво, Honda), най-бърза кола със задно (постижението на GT2 RS всъщност заслужава уважение), а преди около две години на Range Rover му хрумна да мери време и на най-негодните за пистата превозни средства – кросоувърите. Тогава Range Sport SVR завъртя трасето за 8:14 минути, а много скоро Porsche се изсмя като постигна 7:59 минути с Cayenne Turbo S (стария).

Днес стана ясно, че новият рекордьор в класа е Alfa Stelvio Quadrifoglio. Голямата Alfa слага в малкия си джоб двете германски машини, благодарение на това, че е по-лека от Cayenne Turbo S с приблизително 600 кг. Това е много дори като се има предвид разликата в мощността от 60 к.с. в полза на Porsche-то. Времето на Stelvio Quadrifoglio от 7:51,7 минути е толкова добро, че изравнява постижението на BMW M4. Летвата е вдигната доста високо, а следващата поправка на рекорда може да направи само една кола – Lamborghini Urus. Засега обаче славата е за Alfa.

Междувременно Alfa Romeo държи едновременно рекордите на пистата за най-бърз SUV и най-бърз четириврат седан, благодарение на Giulia Quadrifoglio. Видеото от цялата обиколка е готино, не го пропускайте: 

 

Първородната Godzilla!