Hennessey Venom F5 ще гони скорост от над 460 км/ч. Кръстен е на торнадо и се задвижва от V8 с около 1400 коня

  • Галерия с 5 изображения. Галерия с 5 изображения.

20 Oct 2017

„Искахме да направим най-бързата шосейна кола в света. Отново.“ С този амбициозен изказ започва тийзър видеото на новият Hennessey Venom F5, който ще бъде представен на 1 ноември в Лас Вегас. Това ще се случи в рамките на тунинг шоуто SEMA, а тексасците са твърдо решени да натрият носа на Bugatti Chiron и Koenigsegg Agera RS. Интересно.

Автомобилът е наследник на Venom GT, но този път името идва от най-опустошителната степен на торнадото. И докато GT бе дооооста модифициран Lotus Exige, то F5 разполага с уникално изработено шаси. Що се касае важните цифри, все още няма нищо обявено, но Джон Хенеси казва следното в интервю за TopGear: „Смятам, че ще са възможни около 290 мили в час“. Което прави точно 466,71 км/ч, но нека ги наречем просто „над 460“, което би била много сериозна скорост и рекорд. Любопитно ни е с какви гуми ще гонят тази скорост от Hennessey, както и къде ще я развият, но ще следим темата и през 2018-та.

Моторът ще е щатски V8 с две турбини и мощност от около 1400 к.с., а предаването е задно. От Hennessey казват, че финалната кола ще тежи с около 500 кг по-малко от Bug Chiron, което означава с около 100 кг над Koenigsegg Agera RS или някъде около 1,5 тона. Що се касае до скоростната кутия, тя още не е избрана, но със сигурност няма да бъде с два съединителя, съобщават тексасците.

Много практичен и интересен!