BMW i8 Roadster: космическият кораб вече и без покрив. Мощен е 374 коня и харчи 2,1 л/100 км

  • Галерия с 22 снимки. Галерия с 22 снимки.

29 Nov 2017

Ето го и него, загатваното ототдавна BMW i8 Roadster, новата версия на космическия кораб е вече пред света и е още по-яка, защото от нея може да гледате звездите. Или да ги гледат онези, които ще могат да си го позволят. Космически кораб кабрио? Вече има. BMW ни показва едновременно версията Roadster на i8, както и Coupe-то, и двете „засегнати“ от фейслифт мерките (LCI), които не са само дизайнерски, но и технически.

Като за начало, колите имат повече мощност и по-голям пробег. Преработената батерия вече е с увеличен капацитет – от 7,1 киловат-часа на 11,6 , което заедно с други нейни характеристики, е довело до скок на максималната мощност на електромоторите. Те задвижват предните колела и вече предлагат 143 к.с., с 12 повече отпреди. Комбинирани с максималната тяга на 1,5-литровия 3-цилиндров двигател (базиран на мотора на MINI Cooper), която е 231 к.с., колата разполага с общо 374 к.с.

В следствие на по-големия капацитет на батерията е нараснал и чисто електрическия пробег - 53 км за Roadster и 52 за Coupe-то. Максималната скорост само на ток също е доста по-добра отпреди – 105 км/ч и при двете коли, докато вече старото i8 можеше да се похвали само със 70 км/ч на ток.

Но към Roadster. Колата е запазила карбоновия монокок, както и отварящите се нагоре врати (яко), като е с едва 60 кг по-тежка от Coupe-то. BMW i8 Roadster тежи приличните 1595 кг и вдига сто за 4,6 секунди. Комбинираният му разход на бензин по NEDC е смешните 2,1 л/100 км, които разбира се не са постижими в реалния свят, но там можем да очакваме нещо около 3,5-4 на сто, което е супер добре. Обновеното купе пък вдига сто за 4,4 сек и гори 1,9 л/100 км.

Максимална скорост? И при двете тя е ограничена на 250 км/ч. Не казахме нищо за текстилния покрив: механизмът му е сложен и някой от частите му са изработени на 3D принтер, като отварянето и затварянето му става за 15 секунди, като и двете могат да стават и в движение с до 50 км/ч.

Първородната Godzilla!