Джеръми Кларксън срещу Илон Мъск. Шоуменът срещу визионера. И луд за връзване ли е Илон? Видео

  • Галерия с 29 снимки. Галерия с 29 снимки.
  • На 10 започва да се занимава с компютри, а на 12 пише първият си софтуер и го продава за 500 долара. Тук е маалко по-голям. На 10 започва да се занимава с компютри, а на 12 пише първият си софтуер и го продава за 500 долара. Тук е маалко по-голям.
  • 1999 г. Илон Мъск съосновава PayPal – не си губи времето. 1999 г. Илон Мъск съосновава PayPal – не си губи времето.
  • През 2001-ва решава, че Земята ще ни стане тясна и основава SpaceX, за да ни закара на Марс. През 2001-ва решава, че Земята ще ни стане тясна и основава SpaceX, за да ни закара на Марс.
  • Гениалният Никола Тесла, сръбско-американският физик и изобретател, на когото Илон кръщава Tesla Motors. Гениалният Никола Тесла, сръбско-американският физик и изобретател, на когото Илон кръщава Tesla Motors.
  • А това е Tesla Roadster, първата кола на марката. Годината е 2008-ма. А това е Tesla Roadster, първата кола на марката. Годината е 2008-ма.
  • Tesla Roadster е базирана на този Lotus Elise и се произвежда във Великобритания, както и в Менло Парк, Калифорния. Tesla Roadster е базирана на този Lotus Elise и се произвежда във Великобритания, както и в Менло Парк, Калифорния.
  • Джеръми кара колата и заявява, че... тя не става за нищо. Джеръми кара колата и заявява, че... тя не става за нищо.
  • Мей пък отрича електрическото задвижване, според него бъдещето е във водорода. Мей пък отрича електрическото задвижване, според него бъдещето е във водорода.
  • Не и според Илон, който лети в космоса на идеите. Не и според Илон, който лети в космоса на идеите.
  • Преносно и буквално... Преносно и буквално...
  • Разработва и Hyperloop One... Разработва и Hyperloop One...
  • ...транспортна система от вакуумни тръби..., ...транспортна система от вакуумни тръби...,
  • ... в който ще се движим с над 500 км/ч. ... в който ще се движим с над 500 км/ч.
  • А преди няколко месеца шокира света с два камиона и тази кола - Tesla Roadster v2.0. А преди няколко месеца шокира света с два камиона и тази кола - Tesla Roadster v2.0.
  • Която, според Илон, ще бъде „най-бързата серийна кола в света. Точка“. Която, според Илон, ще бъде „най-бързата серийна кола в света. Точка“.
  • А това е „камиончето“ на Tesla, което вдига сто за около 6 секунди… А това е „камиончето“ на Tesla, което вдига сто за около 6 секунди…

19 Dec 2017

„Първият път, когато представих Tesla [Roadster; това стана през 2008-ма в TopGear], Илон Мъск ме съди и загуби. После обжалва и загуби отново. Представянето беше болезнено за него, но беше и откровено. Тогава не смятах, че колата е добра, така мисля и сега“, каза Джеръми Кларксън съвсем наскоро. По-рано пък Илон Мъск определи TopGear, като забавно предаване, а не като такова, което казва истината. Мъск също добави, че когато са доставяли двете Tesla Roadster за снимките на TG в Дънсфлод, неговите хора са видели сценария на епизод 7 от сезон 12, в който пишело, че Roadster се чупи. Нагласена работа?

От 2008-ма обаче изтече много вода, TopGear не е това, което беше, а Джеръми, Ричард и Джеймс вече успешно водят втория сезон на The Grand Tour. Никой от тях, особено Джеръми, не е застрахован от скандали и в Amazon, компанията източник на парите за новото предаване TGT. То обаче вече се разпространява чрез платения канал Amazon Prime, а не по националната телевизонен на BBC, така че шансът е по-малък. Дали? 

Компанията Tesla също се промени и разви значително, а нейният основател Илон Мъск - не Илън, както ще разберете от видеото ни - се занимава паралелно и с дълъг списък с амбициозни проекти.

Като например с програмата SpaceX, която ще изпрати хора на Марс, Hyperloop One, която ще ни позволи да пътуваме във вакуумни тръби с над 500 км/ч, и SolarCity - проектът за постепенно преминаване на домакинствата към ползване на соларна енергия. Последно споменатата компания Илон основава три години след Tesla Motors, а от 2015-та насам роденият в ЮАР предприемач и визионер участва дейно в OpenAI – компания за проучвания в областта на изкуствения интелект (2015-та). Илон явно е доста зает човек.

Джезата също не може да се оплаче от бездействие, но със сигурност скандалният британец има повече време за почивка от Мъск. И повече време да мисли поредния план за правене на забавно шоу, който не е задължително да е свързан с… истината. Любопитно ни е какво ще каже Джеръми за новaта Tesla Roadster v2.0, която Илон представи съвсем наскоро. И която обяви, че ще бъде „най-бързата серийна кола в света. Точка“.

Освен с новия Roadster и електрическите мега камиони, Илон се занимава и с проект, разучаващ възможностите за интегриране на… човешкия мозък в машини (Neuralink, 2016 г.), както също движи и фирма занимаваща се с една от най-новите му страсти – тунелите. Докато виси в задръстване през декември 2016-та Илон пише Туит - „Ще построя машина за копане на тунели и просто ще започна да копая…“ Проектът носи забавното име The Booring Company и цели да елиминира трафика, като голяма част от движението бъде преместено под земята.

Илон определено не спи много, а колкото до Джезата, надяваме се че някой ден двамата ще си стиснат ръцете и пред камера. Може би Кларксън ще признае новия Roadster? 

Всъщност, това няма особено значение, по-важното е това, което ще (и дали) успее да постигне Илон Мъск. Амбициите му са супер смели, като той влага и доста усилия в следването им. Толкова смели, че неминуемо повдига един въпрос: Луд за връзване ли е Илон Мъск или истински визионер? Гледайте видеото.

Текст и колаж: Иван Монев

Първородната Godzilla!