Илон Мъск показа Falcon Heavy, най-мощната съвременна ракета. И каза, че може да гръмне още на площадката

  • Галерия от 8 снимки. Галерия от 8 снимки.

22 Dec 2017

“Falcon Heavy at the Cape,” този текст и три снимки – това публикува Илон Мъск в Twitter преди два дни, което реално са и първите истински кадри на мега ракетата. Ракета, която е най-способният космически апарат от Saturn V насам, машината която ни отведе на Луната.

Работата по амбициозния проект на SpaceX очевидно напредва с пълна сила, като първият полет на Falcon Heavy е планиран за януари 2018-та. Какъв ще бъде полезеният товар на ракетата? Червена Tesla Roadster, личният автомобил на Илон. Посоката също е червена – Марс.

 

Falcon Heavy е еволюция на Falcon 9, предишния апарат на SpaceX, и разполага с три буустъра и 27 двигателя, част от първата фаза (отрелят се; фазите са 2+). Ракетата е висока 70 метра, диаметърът на буустерите е по 3,66 метра на парче, а максималната ширина е малко над 12 метра. Проектирана е да пренася товари с маса до 57 метрични тона и - не можем да отречем - изглежда внушително.

Шансът за доста внушителен взрив на стартовата площадка също е голям. „Съществува голям риск Falcon Heavy… да не достигне до желаната орбита,“ каза Илон Мъск. „Ако се взриви, надявам се това да стане достатъчно далеч, за да не нанесе щети на стартовата площадка“.

 

Песимист? Никак даже, Илон е по-скоро реалист и поставя нещата, такива каквито са. Какво реално ще се случи, дали Falcon Heavy ще се превърне в най-мощния фойерверк с леко закъснение след настъпването на нова година? Или пък ще излети безпроблемно, засилвайки своята Tesla Roadster към Марс? Ще разберем през януари, когато мощният гигант ще застане на площадка 39A в космическия център „Кенеди“. Разгледайте галерията, вижте „туитовете“ на Мъск, след може да гледате и видеото ни, което „разкриваме истинското име“ на Мъск.

 

Лукс от Китай!