Това BMW 2002 получава мотор от E30 M3. По-забавно е от Porsche GT3

  • Галерия с 25 снимки. Галерия с 25 снимки.

28 Feb 2018

Звучи малко странно, но обстоятелствата довели до създаването на този конкретен автомобил са свързани с… мотоциклетна катастрофа.

Годината е 1997-ма, а Али Джавидан (собственикът на това прекрасно BMW 2002, иранец живеещ в Калифорния), си търси автомобил – нищо конкретно, оглежда се за возила от Honda Accord до малки пикапи. Съседът на братовчед му му предлага BMW 2002 за 800 долара, Али пробва колата, харесва я, дава 550 долара в брой и се сдобива с автомобила.

Един ден обаче, на връщане от колежа двигателят гръмва. „Случката ме отчая, нямах много пари, купих мотор за ежедневно придвижване.“ Али обаче катастрофира, чупи си ръката и крака и излиза в 6 месечна „почивка“. Време през което решава да разглоби (с помощта на приятели) повреденото BMW E10 и да направи нещо много добро.

Процесът отнема няколко години – Али се дипломира, като инженер, купува си така исканата… Honda Accord и се съсредоточава върху кариерата си - 2002-ката остава на заден план. Докато не идва отново нейното време: Али вече е купил напълно реставриран S14 агрегат от E30 M3 и отново се захваща с автомобила. Сам проектира важните компоненти по окачването, за цвят избира оригинален BMW ‘Titanium Silver’ за E46 M3, както и ‘Imola Red’ кожа от секцията с опции за същото M3 E46.

Али отделя изключително внимание на автомобила. Класическата BMW емблема отпред например е изработена от стъкло и обрамчена с метал. Добавени са и фарове Marchal, сплитер Koogleworks, а на капака виждате черни перки в стил BMW 3.0 CSL. Резултатът от този дълъг процес на възстановяване и постепенно усъвършенстване на колата е приказен, казва Али. 

„Може и да не ми повярвате, но толкова ми харесва да я карам, че през 2015-та продадох своето Porsche GT3, просто защото 2002 е по-забавно!“

Източник: Petrolicious.com

Първородната Godzilla!