Munro & Associates разглобиха BMW i3 на 54 000 части. Предлагат данните от анализите на колата за 496 хил. долара

  • Галерия от 9 снимки. Галерия от 9 снимки.

14 May 2019

Това са два от термините, които седят в основата на бизнеса на Munro & Associates, изумителната компания, която разглобява автомобили до последната гайка, за да направи нещо, като учебник.

Каква е идеята? Идеята на американската компания е проста, но само на теория: Munro & Associates купуват нов автомобил, разглобяват го на съставните му части, до последната гайка. Как е направена? От какви материали? Как работи охлаждащата система на батериите (при BMW i3)? Всичко се описва педантично и информацията се групира в доклади по зони, след което се… продава. Точно това е и бизнесът на Munro.

Тази информация се предлага или в пълен пакет или в отделни по-малки, по зони. Целият доклад за BMW i3 например струва 496 000 долара, но ако се интересувате само от карбоновото купе, Munro ще ви продадат доклада само за него – 110 000 долара. Вие сте Nissan и искате да знаете как е устроен батерийният отсек? Плащате 120k и получавате пълен доклад от Munro. Компанията е доставчик на информация за световни производители, като BMW, Mercedes, Audi, VW, Toyota и още много.

Teardown Benchmarking-ът и reverse engineering-ът помагат на конкурентните компании да… бъдат конкурентни, както и да правят по-точни прогнози при производството на техните изделия. Време за производство, маса, разходи за даден детайл, всичко това може да бъде прогнозирано много по-точно, ако вече имате информацията за сходен продукт.

Munro например са изчислили, че скобата на клаксона на i3 се произвежда за около 10 секунди, измерили са че тежи 0,03 кг и са сметнали, че струва около 18 цента… Разгледайте кратката галерия и гледайте клиповете.

Първородната Godzilla!