Карахме новото BMW F 750 GS, R nineT и S 1000 RR на писта. Видео

  • Галерия с 39 снимки. Галерия с 39 снимки.

23 Aug 2018

Естествено, че има разлика. Това е почти толкова очевидно, колкото разликите между автомобил и мотоциклет, но между двата байка има и нещо общо – факторът удоволствие. Той може да бъде абсолютно един и същ, в зависимост как и къде се карат двата мотора.

В случая гостувахме на пистата Моторпарк Румъния, същото място на което миналата година тествахме S 1000 RR. За 2018-та обаче гамата от тестови байкове бе обновена, както и асфалтът на правата, която сега бе перфектна.

Ясно е, че BMW S 1000 RR е създаден за места, като Моторпарк Румъния, докато R nineT принадлежи по-скоро на улиците. Истината е обаче, че класическият (така и изглеждащ, вилката на nineT реално е идентична с тази на RR) мотоциклет се чувства добре и на пистата. Ниският център на тежестта на 1200-кубиковия маслено/воден боксер е подсигуряващ, като основните неща, за които трябва да се внимава при каране на R nineT тук са две: да не се връща рязко повече от една предавка и… да се внимава с капаците на главите, които може да поизшлайфате в асфалта.

Не че е невъзможно да върнете рязко две предавки при R nineT, просто това трябва да се случва в удачен момент, за да не разбалансирате мотоциклета. Твърдият кардан е доста по-категоричен от прощаващата верига на RR. S 1000 RR е почти двойно по-мощен от R nineT (199 к.с. срещу 110 к.с.), но е по-прощаващ на пистата.

Каква обаче бе целта на събитието BMW Motorrad Track Day 2018? Запознанство с колкото се може повече мотори от гамата на марката, доста от които не очаквате да видите на писта. Като могъщият R 1200 GS Adventure например, както и луксозният круизър K 1600 GTL. Другата цел бе попиване на полезни съвети от инструкторите на BMW Motorrad, които тествахме в рамките на няколко сесии.

Тази 6-ица не означава броя на скоростите, а на цилиндрите. Могъщият 1,6-литров двигател на K 1600: 160 к.с. и 175 Нм.

Защо обаче сравняваме R nineT с S 1000 RR? Ами именно защото са различни, защото и двата са направени с цел да доставят удоволствие и, не на последно място, защото S 1000 RR е… един съвременен „кафе рейсър“ (спортният байк е доста честа гледка пред баровете). Също така и двата мотора са направени да задоволят различни предпочитания на различни (а защо не и на едни и същи) хора. Сравняваме ги и за да опровергаем твърдението, че боксерът и карданът не стават за пистово каране, когато не гоните време, а факторът удоволствие.

Кой байк от двата ни допадна повече? Ами, това бе… новият F 750 GS, който има всички шансове да се превърне в доста продаван модел. Звукът и вибрациите на големия боксер обаче са супер харизматични и незаменими с нищо, а суепр ефективността на RR не подлежи на коментар. Заключението? Когато се колебаете какъв мотор да изберете, не вярвайте на приказки, а го карайте. Защото, както гласи руската поговорка, по вкус и цвят приятели няма.

Разгледайте галерията, гледайте видеото ни, след което може да клинете на този S 1000 RR за теста ни в България. Тази галерия също си заслужава.

Първородната Godzilla!