Представяме ви Негово Величество Rolls-Royce Cullinan, първият 4x4 на британската марка. Видео!

  • Галерия с 10 снимки. Галерия с 10 снимки.

28 Dec 2018

Rolls-Royce Cullinan е и реално първият техен SUV, макар че британците заобикалят масовото трибуквено определение, като вместо това определят модела, като… „high-bodied car“. Срещнахме се с внушителния „висок автомобил“ (може и без кавички) в шоурума на M Car Sofia, които съвсем скоро „си извоюваха“ сертификат за официален сервизен център на Rolls-Royce, засега първият и единствен в България.

Към Rolls-Royce Cullinan. При свалянето на черния плащ, две неща ни направиха мигновено впечатление: първо, че колата е наистина голяма и второ, че изглежда много по-красива на живо. Но, за добиете възможно най-ясни впечатления за могъщия Rolls, ви предлагаме да гледате нашето видео и да се абониранте за канала ни, за да не пропускате интересните ни представяния.

Колко е голям всъщност? С размерите, разбира се, бяхме запознати предварително (дължина от над 5,3 метра, на 2 метра и височина от 1,84), но при жива среща, Cullinan изглежда по-внушителен, отколкото си представяте. А грубостта, която излъчва от някои от пресснимките, всъщност отсъства – Cullinan реално се оказва супер изтънчен великан.

Не е ли просто висок RR Phantom? Докато на фирмените фотографии може да ви прилича на висок Phantom, се оказва, че колата излъчва своя собствена персоналност. Интересно е също, че моделът не седи, като наложено от пазара попълнение в гамата, а като абсолютно пълноправен член на семейство RR. Срещата ни с колата бе вчера (16.11), но ние не спираме да мислим за нея, което е показателно.

Какво е усещането за качество? Безупречно. Всичко, което изглежда изпипано е такова… и на пипане. Стелките (доста дискриминативно определение за това, върху което стъпвате в Cullinan) са изработени от овча кожа със супер фин косъм, таванът и колючът също са покрити с кожа, а всички повърхности, които изглеждат метални са метални. Отворихме и затворихме една от дюзите на таблото няколко пъти, само заради удовлетворението, което получаваме при дърпане и бутане на лостчето.

Данните? RR Cullinan се задвижва от 6,75-литров битурбо V12 с 571 к.с. при 5000 об/мин и 850 Нм от 1600 об/мин. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична (ZF), а предаването е на четирите колела. Ускорението от 0-100 км/ч става за 5,2 секунди, доста добре за кола с дължина от над 5,3 метра и маса 2,7 тона, а максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. И в случай, че някой се интересува от разхода на бензин, официалният среден е 15 л/100 км.

Цената? Стартовата цена на RR Cullinan във Великобритания е 250 хил. паунда, което прави 550 хил. лв., но реално никой няма да си купи базов автомобил. С добавяне на различни опции, сумата с лекота може да бъде удвоена.

Разгледайте галерията ни от срещата ни с RR Cullinan, след което може да кликнете на този автомобил тук, който ще ви отведе до конфигуратора, където – абсолютно безплатно – може да помечтаете, специфицирайки си колата според вашите предпочитания.

Текст и фотография: Иван Монев

Много практичен и интересен!