Тези джанти възвръщат сами формата си след удар. Видео

  • Галерия с 4 снимки. Галерия с 4 снимки.

24 Jan 2019

Гледаме видеото и си мислим „Дали тези хора не са намерили решение на супер досадния и доста скъп проблем с кривенето на джантите и късането на бордовете?“ Въпросните хора са инженерите на Maxion Wheels, един от най-големите производители на джанти в света (доставчик на Honda, Hyundai, Nissan, Peugeot, Reanult, Man, Tata) и Michelin.

Идеята е комбиниране на тяхната разработка за огъваща се джанта, с Acorus технологията на Michelin. Първата представлява 5-компонентна джанта с огъващи се бордове и спици, „дублиращи“ стабилно отлетите такива. Технологията на французите пък е за специално прикрепване на гумата към джантата, както самата гума е и с подсилени бордове.

Идеята е реализирана за пръв път през 2017-та, като през юни миналата година, проектът получи награда от Европейската асоциация на автомобилните доставчици (European Association of Automotive Suppliers -CLEPA), трето място в категорията „Сътрудничество“.

Въпросът е дали тази технология може да бъде реализирана масово и второ – свързано с първото -, дали и какви са технологичните минуси на огъващото се колело. Какво мислите вие?

Гледайте видеото, разгледайте кратката галерия, след което може да продължите на темата „любопитни джанти“, като кликнете на двете снимки в текста. Горната е на джантата от плетен карбон на Porsche, която е направена от 18 километра нишки, а цената е 15 232 евро за комплект.

Ако кликнете на този прекрасен McLaren P1 пък ще попаднете на материала ни за първата 3D принтирана джанта в света. Проектът се казва HRE3D+ и е съвместна разработка на HRE Wheels и компанията, на чието лого сме се нагледали на слушалките, които са ползвали екипажите на Bell UH-1 Iroquois – гигантът General Electric.

Първородната Godzilla!