Да изчезнеш за 18 секунди: Според тестове 230 от 237 коли с безключов достъп могат да бъдат откраднати за секунди

  • С подобно устройство крадците С подобно устройство крадците

30 Jan 2019

Автомобилните производители непрекъснато измислят нови начини да наложат все повече и повече удобства в колите ни. С някои от глезотиите обаче забравят да помислят за сигурността срещу кражба. Което води до все по-чести кражби. Крадците използват обикновени устройства за прихващане и усилване на сигнала от ключовете за безконтактен достъп, благодарение на които “излъгват” колата, че сте до нея.

Британски и германски изследвания и тестове показват, че над 90% от колите не са защитени от посегателства и то от крадци, оборудвани с общодостъпна и евтина техника.

Германският ADAC е тествал 237 коли с безключов достъп и едва 7 от тях са се справили с предотвратяването на нежелан достъп/палене. Всички останали 230 са били отключени и запалени от “крадците”.

Сред засегнатите в британско изследване на “Which?” пък попадат всички най-популярни модели в Европа - Golf, Focus, Fiesta, Qashqai. Тестът на ADAC (може да видите резултатите тук) не включва новия Focus, за който Ford твърди, че вече е защитен от подобен род атаки, но включва богат набор от съвсем нови модели.

Според изследването на “Which?” на всеки седем минути в Англия се краде кола, като средното време, необходимо на крадците, е 18 секунди - за отключване, влизане, палене и потегляне.

В теста на ADAC седемте коли, които устояват на атаките, са BMW i3, Infiniti Q30, Jaguar I-Pace, Land Rover Discovery и Range Rover, Mazda 2 и Volvo XC60. Те използват по-прецизна технология за определяне на точното местоположение на ключа спрямо колата, което не значи, че тези модели са абсолютно защитени - просто това би отнело повече време на лошите.

 

Лукс от Китай!