Koenigsegg пуска бюджетен модел за милион евро

  • Изображенията са на независим дизайнер, но определено ни допадат Изображенията са на независим дизайнер, но определено ни допадат

31 Jan 2019

Koenigsegg иска да се развива. Скоро шведите ще пуснат съвсем нова суперкола, която ще бъде позиционирана под обичайните ултра екзотични многомилионни предложения на марката.

Тя ще бъде насочена към нови клиенти. Не става въпрос за наследника на Agera RS, нито за нов вариант на Regera. А за трети модел в портфолиото на марката, който да го разшири в посока надолу. С цена около 1 млн. евро новият суперавтомобил цели да увеличи производството на компанията от сегашните около 20 коли годишно до няколкостотин. Естествено, все така ръчно сглобявани.

“Смятаме да разширим гамата си, защото на практика името на марката ни многократно изпреварва производствените възможности, казва Кристиан фон Кьонигсег. За супер редките ни хиперколи се чака по няколко години. Затова се замисляме за супер ексклузивна суперкола с по-ниска цена (около 1 млн. евро), от която да произвеждаме стотици екземпляри.”

И тук в играта влиза компания, която се казва NEVS - абревиатурата на National Electric Vehicle Sweden и която може да ви е позната като дружеството, което откупи правата върху Saab при банкрута на компанията преди седем години. NEVS са специалисти в електромобилите и това подсказва какво да очакваме от новата бейби суперкола на Koenigsegg.

“Амбицията ни е да направим новата кола изцяло CO2 неутрална”, казва Кьонигсег. Но няма предвид кола на батерии, а хибрид, който ще използва технологията на Koenigsegg за двигател с вътрешно горене, зареждащ се с чист алкохол и без вредни емисии. Батерии ще има, за да увеличават въртящия момент и да предлагат повече скорост и ускорение.

Новият изцяло ръчно сглобяван “бюджетен” Koenigsegg трябва да бъде готов през 2020. Звучи повече от обещаващо...

 

Първородната Godzilla!