Pininfarina Battista е гръм в рая на хиперавтомобилите. Вдига 300 за 12 секунди и има 1900 к.с.

  • Галерия с 15 снимки Галерия с 15 снимки

06 Mar 2019

Това, дами и господа, е най-мощната италианска шосейна кола. Не е нито Ferrari, нито Lamborghini. Благодарение на 120-киловатчасовата си литиево-йонна батерия Pininfarina Battista произвежда 1900 к.с. и 2300 Нм. Динамичните данни са сравними с болид от F1 - вдига 100 км/ч за по-малко от 2 секунди и се движи с 300 км/ч на 12-ата секунда от потеглянето по пътя към електронно ограничените 350 км/ч.

Три години след като бе на ръба на фалита, италианското дизайнерско ателие, вече част от индийския гигант Mahindra, показва първата си собствена кола в своята 90-годишна история.

Батериите и четирите електромотора се правят от Rimac. Същата е философията и за всеки друг компонент по Battista - използвани са най-добрите доставчици в света. Pininfarina предвижда да произведе 150 екземпляра, всеки от които ще струва около 2,5 млн. евро.

За разработката помага Ник Хайдфелд, така че очаквайте повече от спортно поведение на пътя. Пробегът с едно зареждане (при спокойно каране) вероятно ще бъде около 500 км, предвид огромната батерия. 80% от заряда ѝ ще може да се възстанови за 40 минути.

Интериорът е ефектна смес от футуристични технологии и традиции. Pininfarina ще позволи на всеки клиент да го поръча според собствените си предпочитания, като със сигурност няма да има две напълно еднакви Battista.

 

 

Първородната Godzilla!