BMW R 1250 RS ‘Achilles’ e брутално привлекателен боксерен драгстер

  • Галерия с 13 снимки. Галерия с 13 снимки.

20 Jun 2019

„Дизайнът на една състезателна машина трябва да бъде индустриален, в най-чистата му форма,“ казва Филип Лудвиг от ателието Kraftstoffschmiede. „Не е нужно да бъде красива, стига да е добра в съответната дисциплина. Случаят със ‘Sultans of Sprint’ обаче не е такъв“.

Ако не сте чували за ‘Sultans of Sprint’, това е събитие, в което участват само къстъм байкове с 2-цилиндрови двигатели с въздушно охлаждане. То има състезателен характер, но визията на моторите също е от голямо значение. Всяка година ‘Sultans of Sprint’ събира хиляди фенове на моторите и стотици къстъм екземпляри.

‘Achilles’ е един от тях. Той е базиран на BMW R 1250 RS и освен на Филип от Kraftstoffschmiede, проектът е дело и на Кристоф Севс от Man & the Machines.

Окачването е специално изработено от Wilbers Suspension, като колелата са Kineo 19-ка отпред и 17-ка отзад, обвити в гуми Shinko. Резервоарът е изработен на ръка от алуминиева сплав, така че под него да се скрие бордовата електроника и бутилка NOS. Самите спойлери пък са 3D принт от полиамид, който на ключови места е армиран с карбон.

Параметрите? Не се споменават, но в заводски вид 1254-кубиковият боксер със ‘ShiftCam’ технология генерира 136 к.с. и 143 Нм. В случая е свързан към изработена само за един ден изпускателна система Hattech, като по правилата е било нужно моторът да отговаря на Евро 5. За целта предавателните отношения са идентични с тези на R 1250 GS. Резултатът? Изключително елегантен и въздействащ мотоциклет.

Източник: bikeexif.com; Фотография: philippwulk.com

Първородната Godzilla!