Новото MINI GP идва с над 300 к.с., предно и автоматик

  • Галерия с 14 снимки Галерия с 14 снимки

25 Jun 2019

Новото най-бързо MINI излиза през 2020 и ще запази платформата с предно предаване - въпреки че ще вади над 300 к.с. и ще идва само с автоматик. Интересното е, че двигателят е същият 2-литров турбо мотор от MINI Countryman JCW, който от своя страна е същият като в BMW M135i.

Инженерите на MINI са се концентрирали върху Civic Type R, когато са измисляли каква да е платформата и са били категорчни, че искат колата да остане с предно предаване. “Някои от конкурентите ни определено знаят как да направят добра кола с предно, казват от BMW. Може да е грозна и да се прави в Япония, но е добра за каране”.

 

Компанията не уточнява каква точно ще е мощността на третото поколение MINI GP, но смело заявяват “над 300 к.с.”, което значи поне 82к.с. повече от адски дръзкия и бърз MINI GP II. По всяка вероятност става въпрос за същата мощност от 306 к.с. като в Countryman JCW - тя ще е достатъчна, като се има предвид колко по-лека, повратлива и ниска е версията хечбек. Мощността ще стига до предните колела през автоматик с планки за превключване, вместо през обичайната 6-степенна ръчка, но автоматиците днес не са това, което бяха някога, така че сме склонни да приемем този ход.

Джантите ще бъдат с четири спици (различни от тези на прототипа в галерията), а спирачките зад тях ще са взети назаем от BMW и обути в по-широки спрямо второто поколение гуми Hankook. Двуместният интериор и сивата каросерия ще останат като при оригинала - колата от снимките тук носи камуфлаж, който отива в кофата.

Въпросният се използва в момента, за да бъдат обезсърчени папараците, докато новото MINI GP препуска по “Ринга” в търсене на последни фини настройки. Засега най-доброто му време е 7:56, като инженерите смятат, че е възможно да се заличат още поне три секунди, с което третото поколение на модела ще е взело преднина от половин минута пред предшественика си, завъртащ Зеления ад за 8:23 минути.

Производството ще бъде ограничено на едва 3000 коли, бързайте...

На долното видео новото GP излиза на "Ринга" в компанията на няколко други MINI-та, включително два прототипа от Дакар.

 

Първородната Godzilla!