Искате единствено по рода си Ferrari? Извадете парите, стискайте палци и се подгответе да чакате 5 години


10 Jul 2019

Знаем, че клиентите на Ferrari са една особена порода. Голяма част от тях не се задоволяват просто да притежават екземпляр от марката, ами искат той да е единствен по рода си – и са готови да платят доста тлъста сума за това удоволствие. Изглежда само пари и желание не са достатъчни обаче, тъй като италианците се похвалиха, че имат списък с чакащи за следващите пет години.

Програмата на Ferrari, която отговаря за специалните поръчки, се казва Portfolio Coachbuilding Programme и се ръководи от Енрико Галиера. В скорошно интервю именно той признава, че дивизията се е видяла в чудо от поръчки след представянето на ексклузивните P80/C и дуото от роудстъри Monza SP1 и SP2. Но не всеки може просто да се обади и да си плати за поръчково Ferrari.

Галиера обяснява, че едва около 250 клиенти на марката са одобрени за покупка на подобно возило. Те представляват каймака на Ferrari обществото и разполагат с поне няколко екземпляра от различни модели. Явно сред тях интересът е подобаващо висок, тъй като програмата е на практика затворена за поръчки чак до 2024 година.

Въпреки огромното чакане, всъщност далеч не става въпрос за много бройки. Студиото изкарва по 2-3 автомобила годишно, което означава, че поръчани към момента са едва десетина. Някои по-специални поръчки отнемат дори повече време – между 18 и 24 месеца, какъвто е случаят с P80/C. Но точно ексклузивността прави проекта успешен.

Цените? От Ferrari не ги коментират и най-вероятно малцина от компанията изобщо ги знаят. И надали биха ги споделили на друг, освен на потенциален клиент, с когото си изберат да работят.

Лукс от Китай!