Битка на поколенията: новото M135i с предно срещу старото M140i със задно (видео)


19 Jul 2019

Освен новия Chevrolet Corvette, който претърпя цялостна промяна в концепцията си, другият нов автомобил от тази година, за който можем да твърдим, че е радикално нов, е BMW Серия 1. Баварците искат да ни покажат, че дори и с предно предаване, компактният хечбек може да бъде достойна премиум машина с адекватни динамични показатели. Дали това е така? Време е за сравнение.

CarWow отново стреля право в целта с видео сравнение между новата Серия 1 и предшественика със задно предаване. Точните версии са M135i и M140i, като и двете в случая са със задвижване на четирите колела. Голяма разлика идва от факта, че новата система xDrive праща до 50 процента от тягата до задната ос, а при предшественика разпределението стигаше до 0 към 100 в полза на задните колела.

Друга принципна разлика – двигателите. Новата Серия 1 в топ версията си има 2-литров турбо мотор с 302 к.с. и 450 Нм момент, а предишният флагман М140i ни радваше с редови „шестак“ с турбо и 340 к.с./500 Нм. Какво ли изражение на пътя имат всички тези концептуални разлики?

Мат Уотсън, харизматичният водещ от канала CarWow, признава, че новата Серия 1 е по-бавна от предишната – разликата е в порядъка на около половин секунда. При спирачния път победата отива при M135i, а какво ли е цялостното заключение за пътното поведение на двете? Вижте интересното видео, за да разберете.

Лукс от Китай!