Откачен велосипедист постави нов рекорд на Гинес за скорост - 280,57 км/час


27 Aug 2019

Британският велосипедист и очевидно пълна откачалка Нийл Кембъл постави нов световен рекорд за най-висока скорост, развита върху байк. Постижението дори беше сертифицирано от Книгата на рекорди Гинес.

Скороста е умопомрачаваща – 174,33 мили в час, което се равнява на мъничко над 280 километра в час. Рекордът е станал факт на 17 август тази година на летище в близост до Йоркшир във Великобритания.

Разбира се, скоростта не е развита изцяло на самоход. Велосипедът е дърпан от Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid, оборудван със специално проектиран въздуховод, който предпазва колелото и ездача от челното съпротивление, до скорост от 150 мили в час. След това, всичко е в краката на Кембъл. 

„Развълнуван съм и облекчен – чувството е невероятно“, коментира Кембъл веднага след рекордното си постижение. „Cayenne Turbo S E-Hybrid е невероятен, абсолютен звяр. Не мога да повярвам колко е мощен. Допълнителната хибридна мощност, комбинирана с аеродинамичния панел, се оказаха печелившата комбинация.“

През юни миналата година Кембъл успя да развие скорост от 217 км/ч по същия начин (и да остане невредим!), а скоро след това чукна и границата 240 км/ч. За целта той използва специално конструиран велосипед Moss Bikes, който би трябвало да остане стабилен и при скорост от над 300 км/ч.

Тук е редно да споменем едно име, което със сигурност говори много на запознатите с велосипедните рекорди. Става дума за Денис Мюлер-Коренек, която удари скорост от 296,009 км/ч през септември 2018 г. Очевидно постижението й е по-високо от това на Кембъл, но пък британецът може да се похвали с признание от Гинес. 

Първородната Godzilla!