Новото JCW GP е най-бързото и мощно MINI, създавано някога

  • Галерия с изобилие от снимки Галерия с изобилие от снимки
  • "Татко, дядо и аз"

24 Nov 2019

Не знаем дали някога сте карали MINI, но ако сте го правили, би следвало да знаете колко директно се изсипват нютонметрите и конските сили върху предните колела. В новото John Cooper Works GP те са 306 к.с. и 450 Нм, което неминуемо ще доведе до брутално дърпане на волана при рязко подаване на газ и до абсолютно маниашки хотхеч, какъвто само спецовете от MINI могат да предложат.

Официално спринтът до 100 км/ч отнема 5,2 секунди и то само защото в първите три от тези секунди колата ще търси сцепление за предните гуми. Максималната скорост е 265 км/ч. В MINI! 

За тези числа се грижи 8-степенен автоматик Steptronic с интегрирана блокировка на диференциала.

Външността типично за GP е натруфена до краен предел. Не сме напълно сигурни колко ще изкарат допълнителните карбонови арки на калниците отпред и отзад, които – между другото, MINI –  са грозни, но задният спойлер определено е забавна добавка за редене на кенчета с бира... Добавете към рецептата нов дифузьор, 18-инчови джанти и изобилие от надписи “2020”, за да осъзнаете колко маркетингово е всичко това… 

В крайна сметка обаче визуалните трикове изобщо не могат да ни разубедят, че гледаме едно от най-бързите MINI-та, правени някога. Всъщност най-бързото, ако става въпрос само за шосейни версии, излезли от завода на компанията.

Надникнете и вътре - две седалки, разпънки зад тях, ролкейдж, червени колани (да, това е много съществено!), 3D принтирани планки за скоростите и още много табелки GP.

Всъщност серията е ограничена до 3000 броя, което директно я превръща в желан колекционерски фетиш. Първите доставки започват през март...

 

Първородната Godzilla!