BMW и Great Wall заедно ще правят електрически коли в Китай

  • Шест снимки на електрическото MINI, което ще се произвежда в Китай Шест снимки на електрическото MINI, което ще се произвежда в Китай

02 Dec 2019

BMW и Great Wall създадоха джойнт венчър преди няколко месеца, а сега вече обявиха плановете за общ завод в Китай. Той ще произвежда 160 хил. коли годишно, включително новото изцяло електрическо MINI Cooper SE, базирано върху платформата на i3.

На пръв поглед звучи странно, но ако се замислите, възможността на пазара да се появят достъпни електрически модели на Great Wall, създадени под вещото ръководство на BMW и изпълнени с германските стандарти за качество, не звучи толкова лошо. 

Инвестицията на BMW и Great Wall е на стойност 650 млн. евро и засега е насочена единствено към местния пазар. Строителството започва сега, а финалът му е предвиден за 2022 г., когато в съоръжението ще работят 3000 души. 

В същото време електрическата мания в Китай е обхванала и други производители: Volkswagen подготвя два свои завода в Китай за производството на 600 000 електрически автомобила годишно. Tesla се надява новият завод на компанията край Шанхай да произвежда по 500 000 коли годишно.

Първородната Godzilla!