Джон Макгинес ще кара Kawasaki в Senior ТТ 2020, а Джеймс Хилиър сменя мотора с BMW

  • Джон Макгинес и Питър Икстънс, шефът на Quattro Plant Bournemouth Kawasaki. Джон Макгинес и Питър Икстънс, шефът на Quattro Plant Bournemouth Kawasaki.
  • Джон обича да пие бира, както и ние. Джон обича да пие бира, както и ние.
  • Джеймс Хилиър ще кара за BMW S 1000 RR и Yamaha R6 за OMG Racing. Джеймс Хилиър ще кара за BMW S 1000 RR и Yamaha R6 за OMG Racing.
  • Австралиецът Дейвид Джонсън също ще кара за OMG Racing. Австралиецът Дейвид Джонсън също ще кара за OMG Racing.

13 Jan 2020

Истинските студове тепърва предстоят и мотоциклетната тема у нас спи зимен сън. Далеч не спи обаче в средите на шосейните състезания и в частност на легендарните надпревари Tourist Trophy, които започват след 138 дни. Именно в началото на годината става ясно кой ще кара и за кого ще кара.

Една от големите новини идва от 23-кратният победител в ТТ, големият Джон Макгинес. Преди броени дни, 47-годишният британец обяви, че ще участва в Tourist Trophy 2020, но този път ще кара Kawasaki, за отбора Quattro Plant Bournemouth.

След впечатляващата победа на Макгиенс в TT през 2015-та, нещата тръгнаха надолу за „Кралят на планината“, като основна причина за това е новият Fireblade на Honda. Именно проблем с ECU модула на машината доведе до ужасяваща катастрофа на Джон през 2017-та, в състезанието North West 200. Падането изкара британеца от списъците за ТТ 2017 и едва не сложи край на кариерата му. Възстановяването му бе тежко и включващо екстензиална терапия на десния му крак.

Друга изненада е краят на 10-годишното партньорство на Джеймс Хилиър и Kawasaki. От тази година, Джеймс, който завърши на 5-а позиция в Senior TT 2019, ще кара BMW S 1000 RR за OMG Racing, заедно с 37-годишния австралиец Дейвид Джонсън. Другата машина на отбора е Yamaha R6, която двамата ще карат в клас Supersport.

Какво да очакваме от Макгинес в TT 2020? Трудно е да се каже. Майкъл Дънлоп, Дийн Харисън и Питър Хикман, сериозно вдигнаха летвата в Senior TT. Майкъл диша във врата на Макгинес по отношение на брой победи, 19 срещу 23 на Джон, който пък изостава с 3 от легендата Джой Дънлоп. Дийн спечели миналогодишното TT, а Хикман държи рекорда за обиколка, който постави през 2018-та: изумителните 217,989 км/ч. За незапознатите , уточняваме, че това е средната скорост на състезателя за 60,7-километровата обиколка. Чакаме TT 2020 с огромно нетърпение!

 

Първородната Godzilla!