General Motors погреба Holden официално

  • Усмивки от старите ленти - последният сглобен в Австралия Holden Усмивки от старите ленти - последният сглобен в Австралия Holden

17 Feb 2020

Глобалното свиване на General Motors продължава с пълна сила. След като американците се оттеглиха от Европа и продадоха Opel на PSA, подобна съдба ще споходи и австралийската дивизия Holden. Всъщност, нещата тук ще са доста по-зле - нов собственик няма да има, а до края на годината съществуването на марката ще бъде прекратено. Изцяло, напълно и официално.

Първоначално тази информация се появи само като слух, но само преди часове от GM потвърдиха официално, че Holden ще бъде “сгънат” до края на 2020 година. Причината е следната - разработката на автомобили с десен волан е твърде голяма инвестиция за GM при минималните продажби, които RHD марките правят. Тоест, липсва успешен бизнес модел.

По тази причина от компанията планират да се изнесат от всички пазари, които използват коли с волан от “неправилната” страна. Това вече стана във Великобритания, Япония, Индия и Южна Африка, където GM не продава коли.

Holden все пак ще продължи да предлага сервизиране и обслужване на вече продадените автомобили, като по закон от фирмата са длъжи да правят това поне през следващите 10 години.

Първородната Godzilla!