На теория Koenigsegg Jesko Absolut развива 532 км/ч. Компанията търси писта, на която да види какво се случва на практика

  • Галерия със седем снимки Галерия със седем снимки

07 Mar 2020

Запознайте се с Koenigsegg Jesko Absolut. Най-новият Koenig има намерение да детронира всички конкуренти в дисциплината “най-висока максимална скорост”. След като Bugatti Chiron Super Sport 300+ разви 489 км/ч очевидно следващата стъпка е отметката “500 км/ч” и шведите ще атакуват точно нея.

Нещо повече - изчисленията показват, че аеродинамиката, мощността и предавателните числа на 9-степената скоростна кутия, разработена изцяло от Koenigsegg, биха позволили достигане до 532 км/ч. Разбира се, едно е колата да може да ги постигне на теория, а съвсем друго нещо - да го направи на практика.

Както обикновено при тези опити за рекорд, най-трудната задача е намирането на подходящ полигон, магистрала или писта, където това да се случи. 

Кристиан фон Кьонигсег е обмислял възможността за използване на пистата на Космическия център “Кенеди” в Щатите, където McLaren Speedtail достигна 403 км/ч, но пистата там е прекалено къса за гонене на скорости над 500 км/ч. Другата възможност е овалът “Ера Лесиен” на VW Group, който очевидно никога няма да отвори вратите си за конкурент в опита за максимална скорост. На планетата остават много малко писти, които могат да предложат достатъчно дълга права. Но пък има редица идеално равни магистрали, които биха могли да посрещнат подобно предизвикателство. Въпросът е доколко те притежават идеално равен асфалт, който да не застраши здравето на пилотите на Koeingsegg.

От компанията признават, че все още търсят мястото за опита, но са решени до края на годината да намерят подходящо трасе и през 2021 да се опитат да счупят рекорда на Bugatti.

За целта Jesko Absolut ще трябва да извлече максимума от своя 5-литров V8 и да впрегне всичките си 1622 к.с. и 1500 Нм. 

 

Първородната Godzilla!