BMW пенсионира i8 през април

  • Галерия с шест снимки на BMW i8 в компанията на други епични модели на баварците Галерия с шест снимки на BMW i8 в компанията на други епични модели на баварците

12 Mar 2020

BMW i8 спира да се произвежда. Една от най-високотехнологичните коли на десетилетието и наш фаворит в гамата на BMW отстъпва място на изцяло електрическата гама след само шест години производство. i8 започна да се произвежда през май 2014 и ще спре да слиза от конвейера точно шест години по-късно - през април 2020.

Баварците произведоха над 20 000 екземпляра и демонстрираха възможностите на плъгин задвижването преди повечето производители дори да са помислили за подобни модели. Заедно с i3 двете коли проправиха пътя на BMW като един от първите производители на електрифицирани модели.

За мнозина 3-цилиндровото моторче в кърмата на i8 се превърна и в първи досег на спортните коли с епохата на даунсайзинга.

i8 се задвижва от споменатия 1,5-литров 3-цилиндров бензинов турбо мотор и електромотор. Общата системна мощност е 362 к.с. в комбинация с 570 Нм. 7,1-киловатчасовата литиево-йонна батерия позволява пробег на ток от близо 37 км - доста внушително постижение за 2014 г. При i8 BMW показа някои от най-новите си разработки, след това станали възможни и при други модели - например лазерните фарове или карбоновата структура на каросерията.

 

Лукс от Китай!