Vyrus Alyen е извънземен байк с магнезиева рама, карбон и Ducati двигател с 205 к.с.

  • Vyrus Alyen е извънземен байк с магнезиева рама, карбон и Ducati двигател с 205 к.с.

15 Apr 2020

Vyrus може и да не е особено привлекателно име в момента, но малката италианска фирма съществува от 2001-ва година и продължава да прави интересни машини. Интересни не само визуално, но и технически.

Най-характерната черта на техните байкове определено е предното окачване и кормилна система. Вместо от класическа вилка с тройници, Vyrus използват т.н. пушрод елементи и завиваща главина. Всеки мотоциклет се прави по поръчка и е съобразен с физическите размери на клиента. Том Круз има Vyrus!

Най-новият проект на екзотичната марка е изработен за испански мотоциклетен състезател участвал в „Дакар“ и се казва Alyen (байкът, не спортистът). Доста подходящо име, както ще се бедите от няколкото снимки в галерията.

Извънземната машина е сглобена около магнезиева рама. Всички панели са карбонови, включително и предпазителите за ръцете в стил ендуро, в които са вградени мигачите. Джантите също са от въглероден композит, произведени от марката Rotobox. В резултат, „летящата чиния“ е много лека – само 165 кг.

Ниска маса/висока мощност – добра комбинация. И по-конкретно, 205 к.с. при 10 500 об/мин, идващи от 1285-кубиковия Ducati Superquadro агрегат, срещан в Panigale 1199. Това означава 1,2 кг/к.с., ако не броим масата на… испанеца. Не сме сигурни и дали машината тежи толкова, с пълен 11-литров резервоар, но така или иначе, показателите са доста приятни.

Окачването? Пушрод и в двата края, с компоненти Öhlins. Спирачната система също е стабилна – GP4 серията на Brembo. Това, което ни е много любопитно обаче е как се управлява този мотоциклет. Не само този, но и останалите машини на марката с т.н. ‘Vyrus Hydraulic Wired Steering System’.

Първородната Godzilla!