Airbus направиха сърф от карбон, ползван в A380. Струва 3 хил. евро, колкото употребяван кабриолет

  • Галерия с 15 снимки. Галерия с 15 снимки.

24 Apr 2020

Airbus похарчиха 18 милиарда евро за разработката на най-големия пътнически самолет в света, дългият почти 73 метра и побиращ до 853-ма човека A380. Успехът на мега-машината обаче далеч бе далеч от очаквания, а в кризата, в която сме в момента, може да го приземи завинаги. Жалко, защото лайнерът си е инженерно постижение от алуминий и карбон, което заслужава уважение.

Част от този карбон се използва за изработката на два модела сърф дъски, произвеждани от… Airbus. Вариантите се казват Addiction и Dead Kooks, като разликите, доколкото разбираме от сърфинг (почти нищо), са че втората е направена за повече скорост. Изработката разбира се е на ръка, а мястото – Франция.

Без значение, попаднахме на дъските във френския сайт voltex.fr, а точната цена е 2934 евро, което прави точно 5738 лв. Което ни замисли, какъв автомобил можем да си купим вместо това много елегантно и вероятно, много леко и приятно за каране, парче карбон?

И понеже сърфингът е свобода, вятър и вода в косите, лятно настроение и усещане за безгрижност, решихме че е най-подходящо да ограничим търсенето на кола в класа на кабриолетите. Отворихме mobile.de и въведохме следните филтри: кабриолет, ценови диапазон 1500-3000 евро, година на производство след 2000-та, бензин и ръчни скорости.

Резултатите са 1168, като голяма част от тях са за френски коли, също като дъските на Airbus. Преобладават няколко CC модела на Peugeot – 206, даже и Quiksilver, сърфиско изпълнение, 207 и 307, както и Renault Megane II CC. Тук-таме се среща и някоя Astra Cabriolet и Tigra Twin Top, VW Golf и Eos. Ford Focus CC също попада в резултатите, заедно със Streetka и Micra C+C (леле). Излизат дори няколко „Миати“, Mazda MX-5, които без съмнение са най-приятните за каране от изброените.

Та, след като изчетохте сравнително дългата ни история за петъчно сърфиране в mobile.de, ви питаме: кое бихте предпочели, ако карахте сърф но и си търсихте кабрио – карбонова дъска ‘А piece of sky’ или 2003 Mazda MX-5 1.6 16V със 110 коня на 132 хил. км? Или друг модел от изброените?

Първородната Godzilla!