Бихте ли дали 23 хил. лв. за тази 16-годишна Mazda RX-8?

  • Галерия с 18 снимки. Галерия с 18 снимки.

30 Apr 2020

Mazda RX-8 е много интересен автомобил. Спортно купе, но с 4 врати, като задните се отварят в обратна на предните посока. Няма B-колони, но най-важното – задвижва се от двигател, като никой друг.

Или по-скоро, от много различен двигател. Под предния капак работи т.н. RENESIS мотор с кодово означение 13B-MSP, ванкелов агрегат с два ротора, обем 1308 куб. см и мощност 231 к.с.

Наследник на легендарната RX-7, произвежданата между 2003 и 2012-та „8-мица“ не успя да си извоюва подобен статус, като причините за това са няколко и няма да навлизаме в разсъждения по темата. Именно това, което прави интересна тази кола, я прави и много непривлекателна за покупка – роторният двигател, който харчи много гориво, много масло и се чупи.

Все пак обаче тази кола си има своите фенове. Според нас изглежда много яко, интериорът е готин, а звукът на ванкела е много интересен. И самият факт, че автомобилът различен ни привлича. Въпросът обаче е бихте ли дали 11 500 евро за този екземпляр от 2004-та, които е на 51 хил. км, обявен от Autoleitner?

Първородната Godzilla!