Hyundai i30 N или BMW 120d за същите пари?

  • Галерия с 11 илюстрации. Галерия с 11 илюстрации.

07 May 2020

Харесваме Hyundai i30 N, защото е много истински хотхеч. Мощен 2-литров турбо мотор с 275 коня и 353 Нм, 6-степенна механична скоростна кутия, добри спирачки, много добро окачване, 6,1 секунди за 0-100 и максимална скорост 250 км/ч. Качеството на материалите и изработката са примерни, а цената – 64 900 лв.

Базовата цена, която обаче включва много неща, като няколко системи за подпомагане на водача (следене на пътната лента, предупреждение при напускане, разпознаване на умората, автоматично спиране). Вътре, кожа и алкантара, електрифицирани седалки и стъкла, множество спортни елементи, а отвън – 19-ки, LED фарове, безключов достъп и още много. Ако ви интересува, може да намерите пълната спецификация, като кликнете тук или на това изображение долу.

Тоест, много добро съотношение цена/кола. Което ни замисли какво можем да вземем от BMW за подобна сума пари? Карахме M135i с 306 коня, чудесна малка ракета, макар и с двойно (по-скоро предно предаване), която обаче не може да се вземе за по-малко от 90 хиляди.

Отворихме ценовата листа и конфигуратора и видяхме почти пълно съответствие – 66 900 лв., супер. За тях BMW дават 120d с 2-литров дизел със 190 к.с. и добрите 400 Нм, вървящ с 8-степенна автоматична кутия. С тях „единичката“ прави 0-100 за 7,3 секунди, развива 230 км/ч и може да харчи осезаемо по-малко от бързия Hyundai.

F40-ката обаче е в базова спецификация за този двигател, което означава лети джанти 17-ки с по-умерен дизайн, обикновено бяло, фарове с обикновени крушки, текстилни седалки и осезаемо по-базово усещане, като цяло. Не че и липсва много електроника, но ако искате да се чувствате, като в „истинско BMW“, ще се наложи да дадете още около 10-ина хиляди. Пълната ценова листа и какво точно има в 120d, може да разгледате в pdf файла, който ще откриете, ако кликне тук или на картинката с „единичката“ отгоре.

Та, въпросът ни е, кое бихте избрали? Най-наточения Hyundai i30 N, който си има почти всичко, но вози по-твърдо, данъкът му е висок и харчи повече, или по-разумното, като спецификация, но с много малко екстри нафтово BMW?

Много практичен и интересен!