Обирът на годината или най-тъпите крадци? Свиха 97 кемпера във времена, когато никой не пътува

  • 97 коли на Jucy, откраднати за една нощ 97 коли на Jucy, откраднати за една нощ
  • Всъщност не всичките са били кемпери и далеч не всички са били брандирани Всъщност не всичките са били кемпери и далеч не всички са били брандирани
  • Полицията вече е открила 85 от 97 откраднати возила Полицията вече е открила 85 от 97 откраднати возила
  • На полицията е помогнало това, че в момента в Нова Зеландия почти никой не пътува и скупчването на няколко коли по пътищата си е събитие, заслужаващо внимение На полицията е помогнало това, че в момента в Нова Зеландия почти никой не пътува и скупчването на няколко коли по пътищата си е събитие, заслужаващо внимение

08 May 2020

Нова Зеландия, както и почти всяка друга страна в момента, е блокирана от строги мерки за борба с коронавируса. Жителите на тихоокеанската островна държава се справят с карантината по различни начини - йога у дома, дистанционни видео “срещи” с приятели, гледане на филми, крадене на коли… Да, последното изглежда особено популярно, след като находчива престъпна група решила, че моментът е особено подходящ за най-голямата автомобилна кражба на годината. Групата свила не по-малко и не повече, а точно 97 коли. Потърпевша е местната компания за кемпери под наем Jucy.

BBC съобщава, че заради практически спрените пътувания в страната, колите са били прибрани на паркинг на компанията, отключени и с ключовете на таблата. При това положение изкушението е разбираемо.

Самата кражба е станала на части, като около 30 крадци са се връщали три пъти, докато задигнат возилата.

В края на краищата точно извънредното положение, което помогнало за кражбата, е станало и причина за бързото залавяне на участниците. Полицейският инспектор Мат Срой от местната полиция разказва, че обществото в Нова Зеландия проявило изключителна активност и постоянно получавали сигнали за съмнителни обяви и продажба на коли на по-ниска от пазарната цена. Много от колите (не всички са кемпери) били открити още в началото от патрулни екипи заради необичайното струпване на повече от две коли в дни, когато по пътищата около Окланд по принцип никой не излиза. В допълнение някои от колите били с цветовете на компанията, което също помогнало на полицията. Само за две седмици 85 от 97 коли вече са открити, а в ареста са прибрани 29 души.

 

Лукс от Китай!