Apple показа новия iOS 14, който предлага отключване на повечето модели на BMW през телефона

  • Три снимки, които показват как работи системата за дигитален ключ Три снимки, които показват как работи системата за дигитален ключ

23 Jun 2020

Автосалоните малко по малко губят блясъка си, но мащабни събития като Световната конференция на разработчиците на Apple (Worldwide Developers Conference, WWDC) набират все по-голяма популярност. Точно WWDC беше събитието, на което американският гигант представи новото издание на операционната си система. Това, което ни вълнува най-много в iOS 14, е функцията дигитален ключ. Той е проектиран за собственици на iPhone и Apple Watch и използва технологията NFC (Near Field Communications).

Какво прави дигиталният ключ всъщност?

Засега функцията позволява отключването на колата като натиснете върху съответния елемент на екрана на телефона или часовника си и приближите телефона до дръжката. Системата позволява да споделите автомобила с до петима членове на семейството или приятели, без да се налага някой от тях да разполага с дистанционното на колата. След като поставите телефона си на мястото за безконтактно зареждане, колата е готова да потегли, като включването на двигателя става с обичайния бутон. Любопитно е, че дигиталният ключ позволява собственикът да ограничи мощността, максималната скорост и дори мощността на аудиото, като всеки отделен потребител си има собствени настройки. Например синът ви да не може да развива повече от 140 км/ч, а дъщеря ви да не разполага с пълната мощност на двигателя. Хитро.

Какво следва?

Apple обяви, че следващото поколение дигитални ключове, които са базирани на технологията Ultra Wideband, ще бъдат представени след година и ще позволяват отключване на колата без да вадите телефона от джоба си. Те ще разчитат на вградения в телефоните на компанията чип U1. 

Кои коли са включени в програмата?

Уви, изглежда на първо време това са само модели на BMW, при това такива, които тепърва ще се произвеждат. Почти всички модели на BMW, всъщност. Но производителят ще започне да подготвя колите си за дигитален ключ от следващата седмица, така че опцията ще важи само за коли, произведени след 1 юли 2020. Изключение правят i3, X1, X2 и X3, както и някои от М колите, които засега няма да се възползват от функцията.

Какво става, ако батерията на телефона падне?

Ключът е активен до пет часа след изключването на телефона, така че безопасно да се приберете или да стигнете до зарядно.

С кои iPhone ще работи системата? 

Всички с iOS 14, като скоро функционалността ще бъде налична и за iOS 13.

 

Първородната Godzilla!