Женева 2021 също няма да се състои. Бъдещето на най-големия европейски автосалон е под въпрос

  • Изданието през 2019 може да се окаже последното за изложението в Швейцария Изданието през 2019 може да се окаже последното за изложението в Швейцария
  • Женева 2020 изглеждаше така Женева 2020 изглеждаше така

30 Jun 2020

Женевският автосалон, най-мащабното годишно автомобилно изложение в Европа, няма да се проведе през 2021. Нещо повече - търси се купувач, който би искал да купи “автосалона” и правата за провеждането му. До ситуацията се стига, след като тази пролет организаторите бяха принудени да отменят автосалона броени часове преди старта му, а повечето производители буквално бяха наредили колите и щандовете си, когато стана ясно, че пандемията няма да позволи отварянето на вратите за широката публика и хилядите журналисти от целия свят. Изложителите вече са заявили, че едва ли биха участвали през 2021. 

Идеята на организаторите е да продадат правата за организирането на Палекспо - изложбения център, който е домакин на шоуто. Не е ясно обаче дали Експото има желание за купуване. Внезапната отмяна на събитието през 2020 е струвала на организаторите загуби в размер на 10,2 млн. евро. Кантон Женева беше предложил заем, с който тази загуба да бъде покрита, но сред клаузите има такава за задължително провеждане на събитието през 2021, което все още разрастващата се пандемия прави доста несигурно. Женевският автосалон привлича между 650 и 750 хил. души всяка година и е единственото толкова голямо шоу на континента, което се провежда всяка година, за разлика от салоните във Франкфурт и Париж, които се редуват през година. 

Организацията и логистиката на подобно събитие са достатъчно мащабни, за да бъде ясно още от този момент, че Женева 2021 не би могла да се състои, съобщават организаторите.

Припомняме, че автосалонът във Франкфурт също обяви край на съществуването си. През 2021 IAA ще се премести в Мюнхен и ще има коренно различен формат.

 

Първородната Godzilla!