След един месец BMW слага край на дизеловия мотор с четири турбини


31 Jul 2020

Работен обем от три литра, шест цилиндъра и четири турбини. Така в най-груби линии звучи концепцията на дизеловия двигател с индекс B57S на BMW, който беше лансиран със Серия 7 през 2016 година. Ако все още не сте се досетили, става дума за 3-литровия куад-турбо агрегат, за който имаме лоши новини.

От BMW са се отказали от бъдещата му доработка и развиване. Причината за това е, че инвестициите, за да бъде моторът легален за продажба и след 2020 година, ще са огромни, а продажбите са сравнително ограничени до доста върхови и скъпи модели. Парите няма да се избият, казано просто.

Последните поръчки за 50d версиите ще бъдат приемани през месец август, като на някои пазари баварците ще предлагат и специални лимитирани серии Final Edition на X5 и Х7 с въпросния мотор. Съветваме ви да побързате, ако имате интерес - бройките ще са ограничени. Производството на мотора ще бъде преустановено през септември.

Припомняме, че агрегатът разполага с 400 к.с. и в някои модели осигурява пробег с един резервоар от почти 1000 километра. Трудно можем да се сетим за друга такава комбинация, която да е налична на пазара сега. RIP!

Много практичен и интересен!