Volkswagen продава Bugatti на Rimac, за да купи част от Rimac... Какво!?!?


17 сеп 2020

Изненада! Автомобилната индустрия се приближава към следващата буреносна рокада. Според неофициална информация на Car Magazine VW Group се готви да продаде Bugatti. При това не на кого да е, а на хърватската компания за електрически суперколи Rimac. Според слуховете Rimac ще се възползва от супермодерния завод в Молсайм, където Bugatti произвежда своя Chiron. Това е идеалната инвестиция за компания, която дотук е произвела едва осем автомобила (осем броя от елегантния Concept One) и се готви да направи няколко десетки екземпляра от 1914-конния C-Two. 

За сметка на това ползата за VW Group е двойна - от една страна германският гигант ще получи по-сериозен дял в Rimac, една компания, която се смята за най-добрата по отношение на ефективност на батериите и електромоторите, дори в сравнение с гиганти като Tesla. А от друга страна VW Group ще се освободи от тежкото бреме Bugatti, което носи сериозни имиджови ползи, но нулеви финансови и нау-хау в една индустрия, която все повече загърбва огромните бензинови двигатели, за да ги замени с малолитражки и мощни електромотори. В тази посока на мисли VW Group ще се опита да добие поне 49% от Rimac. Впрочем в хърватската компания дялове имат Hyundai/Kia, Koenigsegg, Magna и Jaguar Land Rover, без дори да броим сериозните китайски инвестиции.

Car Magazine отбелязва, че раздялата на VW Group с Bugatti би била невъзможна в епохата на Фердинанд Пийх, който беше най-големият радетел за придобиването на Bugatti и който добави към VW Group не само френския производител, но и други автомобилни икони като Lamborghini, например. Според слуховете бордът на директорите на VW все повече ще насочва усилията на концерна към масовите електрически модели, дигитализацията и автономните технологии. За целта компанията може би ще се раздели и с други от марките си, включително вече споменатата италианска икона Lamborghini, но освен това вероятно с Bentley и Ducati.

Бъдещето на Bugatti засега не е ясно, но според същите източници, които съобщават новината за сделката, следващият модел на Bugatti ще бъде вдъхновен от концептуалния Vision Le Mans - електрическа пистова хиперкола, произведена в един-единствен брой. А след това!? Засега никой не може да каже, но няма да е чудно, ако наследникът на Chiron се задвижва от 16… електромотора.

 

Коментари
Коментирай

Sending ...