Ревю на новия Merc S-клас… от 1991-ва година. Видео

  • Галерия с 18 снимки. Галерия с 18 снимки.

10 Dec 2020

Новата S-класа. Това понятие винаги е предизвиквало вълнение у всеки интересуващ се от автомобили. Топ моделът на Mercedes-Benz винаги е показвал технологии, които виждаме и в „обикновените“ коли години по-късно.

Най-новото 7-мо поколение W223 не е изключение и нямаме търпение да ви го представим в канала. Предстои да го тестваме и заснемем следващата седмица, така че се абонирайте за канала ни в YouTube, ако още не сте.

И понеже отсега се подготвяме за колата, попаднахме на това старо видео – извадка от TopGear сезон 14, епизод 4, стария TopGear, където Джеръми Кларксън представя новата тогава S-класа W140. Третото поколение на флагмана в изпълнение 600 SEL, с всички нови за времето неща.

Честно казано се изненадахме от настройващото се електрически вътрешно огледало. Другите екстри са космически за времето си – появява се т.н. ‘soft close’ на вратите, дори на багажника, предшественика на парктроника – двете автоматично показващи се антенки отзад. Двойните стъкла с вакуум между тях, списъкът е адски дълъг.

Двигателят също заслужава внимание – M 120 E60 агрегата с обем 6 литра, V12. Mercedes забавят представянето на модела именно заради тази модификация, тъй като междувременно BMW пускат Серия 7 E32 (1986 г.) с V12, влизайки в историята, като първият следвоенен седан с дузина цилиндри.

Интересен факт е, че BMW са разработвали и версия с V16 и дори са имали прототипи с кодовото название ‘Goldfish’. А още по-интересното е, че – по-малко познат факт – Mercedes са подготвяли отговор на „Златната рибка“ – 800 SEL с 8-литров V16 агрегат, като на места пише, че са направени 85 прототипа. Други източници говорят за W16 мотор, но от Mercedes така и не са разпространили официална информация по темата.

А сега ви оставяме с това кратко видео на Джезата, в което са използвани и култовите парчета ‘Je T'aime Moi Non Plus’  на Серж Генсбур и Джейн Бъркин, както и ‘Wicked Game’ на Крис Исак. След видеото може да разгледате галерията, а после да кликнете на този 1991 Merc 600 SEL в ‘929 Nauticblauw metallic’, който е на едва 25 хил. км, с един собственик и (бе) обявен за продажба от Autoleitner за малко над 77 хил. лв.

Лукс от Китай!