Това е новото Bentley Conti GT Speed с W12


24 Mar 2021

Bentley представи новия Continental GT Speed и твърди, че това е най-спортната кола, която марката е правила в 100-годишната си история. За агресивното поведение в завой помагат завиването на четирите колела и електронно контролираният заден диференциал.

Задвижването е поверено на 6-литров W12 с два компресора, който осигурява 659 к.с. и 900 Нм, достатъчни да задвижват 2,25-тонната машина до 100 км/ч за 3,6 секунди по пътя към максимална скорост от 335 км/ч. Трансмисията е 8-степенна автоматична с два съединителя, като превключването става два пъти по-бързо, отколкото при нормалния Continental GT.

За да може да спре този експрес адекватно, Bentley монтира внушителни 10-бутални (!) спирачки с карбо-керамични дискове, които спестяват 35 кг спрямо стандартните спирачки на Conti GT.

Завиването на задните колела не е нещо ново, Bentley вече го използва във Flying Spur, но тук настройката е за по-добро поведение в къси завои, като задните колела завиват в посока, обратна на предните. При висока скорост всички колела завиват в една посока, за да се подобри стабилността.

Новият диференциал също подобрява стабилността в завои, като при изключен ESC дава възможност за “елегантен” дрифт. Стига да ви стиска да дрифтите с кола за половин милион лева... Или да я използвате за средство за придвижване до сутрешния си джогинг...

 

Интериорът обяснява къде са потънали доста от тези пари – с фината си кожа, двуцветното решение, съчетаващо алкантара и алуминий, и контрастните червени ивици на седалките и таблото. 

Текст: Иван Войков

 

Лукс от Китай!