Уличната хиперкола Toyota GR Super Sport ще бъде с над 1000 к.с.

  • Галерия от 8 снимки на Toyota GR Super Sport Галерия от 8 снимки на Toyota GR Super Sport

10 May 2021

Колата от снимките тук е концептуалната Toyota GR Super Sport, показана през януари 2018 г. Но само след година японците ще бъдат напълно готови да пуснат в серийно производство уличната версия на бъдещия си хиперкар.

Според някои източници заводският модел ще носи името GR 010 и ще се конкурира с коли като Mercedes-AMG One и Aston Martin Valkyrie.

Миналата 2020 г. Toyota спечели „24 часа на Льо Ман“, като тази година състезателният тим ще участва именно с льоманската пистова Toyota GR Super Sport. Доскоро важеше правилото производителите да направят улична хомологация в малка серия, но не по-малко от 25 екземпляра, за да докажат годността й за движение по пътищата. Организаторите на „Льо Ман“ обаче отмениха това изискване, но въпреки това от Toyota са решени да пуснат улична версия на своята хиперкола.

Серийната Toyota GR Super Sport (GR 010) ще бъде със средноразположен двигател и хибридна система за задвижване. Бензиновият мотор ще бъде 2,4-литров V6 би-турбо, комбиниран с два електромотора. Това ще позволи генерирането на максимална мощност над 1000 к.с.

Така хиперколата на Toyota ще бъде далеч по-мощна от нейния състезателен вариант за „Льо Ман“, тъй като пистовата версия ще бъде ограничена на 670 к.с., идващи от хибриден 3,0-литров V6, съгласно най-новите правила за клас Le Mans Hypercar.

За разлика от Toyota, които са твърдо решени да пуснат улична версия на състезателния си хиперкар, останалите производители в клас LMH все още не са се ангажирали с подобно предизвикателство. Това са Ferrari, Porsche, Audi и Peugeot.

Много практичен и интересен!