Кандидат за „Гинес“: Мариян Димитров от Пловдив издърпа 85-тонен локомотив на разстояние 20 метра

  • Галерия с 5 снимки. Галерия с 5 снимки.

31 May 2021

 

Скоростта от 20 метра в минута може да ви се струва много ниска, ако я асоциирате с повечето неща, за които пишем в сайта. Ако обаче я свържете с абсолютно ненормалната ситуация на теглене на локомотив с една човешка сила, изведнъж нещата отиват към рекорд. Рекорд за който Мариян Димитров от Пловдив кандидатства с нечовешката си постъпка. Той успя да издърпа тежащ 85 тона локомотив на БДЖ на разстояние 20 метра, за време под една минута.

За целта Мариян използва въже и колан, като единственото допълнително помощно средство бе стълба, заварена за траверсите, с цел (относително) улесняване на потеглянето. Оттам нататък Мариян използва самите траверси за опора, като на места чакълът преобладаваше, което допълнително затрудни постижението.

Машината? Siemens Smartron, модел 2018-та, една от най-новите на служва в БДЖ. Електрическият локомотив е с дължина от почти 19 метра, широк е повече от 3 метра, а височината му е над 4,2 метра. Максималната му мощност е 5600 киловата, които правят около 7500 к.с., а максималната скорост е 160 км/ч. Официалната маса е 83 тона, но това са заводските данни, преди оборудването на локомотива според специфичните нужди на клиента, в случая БДЖ. „Симеон Велики“, както е кръстена машината, е с документирана маса от 85 тона, нещо което Мариян разбира след заявката за рекорда.

Постижението на единствения българин, който се състезава в международните надпревари за силни мъже ‘Strongman’, предстои да бъде разгледано от комисарите на „Гинес“. Мариян е на 32, по професия полицай, като „най-силният българин“ може да се похвали също с постижения, като теглене на 16-тонен автобус, вдигане на 135-килограмов дъмбел… с една ръка, разходка с 650-килограмова кобилица и още нечовешки прояви.

В тази връзка, очаквайте скоро в нашия YouTube канал представяне на 72-тонния български локомотив MDD5, който Иван не тегли, но пък подкарва в Русе. В специалния ни епизод ще видите и част от процеса по реставрация на локомотиви за теснолинейката, както и още интересни неща от света на железопътния транспорт.

Източник снимки: BNT; Plovdiv24; marica.bg; frognews.bg

Първородната Godzilla!