Забравете за хибридите и електричките. Това е X5 на водород!

  • Галерия със 7 снимки Галерия със 7 снимки

17 Jun 2021

BMW смята да пусне в продажба водородно X5 още догодина. Баварците тестват прототипите по европейски пътища, като се надяват да имат още една алтернатива на двигателя с вътрешно горене. Официално колата се казва BMW i Hydrogen Next и на практика е електрическа кола, която получава енергията си не от батерия, а от водородната клетка на борда. В случая тя е със 170 к.с., но електромоторът може да бъде с различна мощност, както при стандартните електроколи с батерии. В случая известно количество енергия се пази в буферна батерия, така че при изпреварване максималната мощност е по-сериозна – 374 к.с. Ползите са ясни – зареждането с водород отнема толкова време, колкото и с бензин или дизел. А вредните емисии са нулеви.

Недостатъците също са ясни – водородните резервоари са големи и тежки, а зарядната инфраструктура е по-зле от тази за зареждане на електромобили.

Резервоарите са два, карбонови са и издържат натоварване от 700 бара, като побират 6 кг водород.

BMW засега не разкрива повече подробности, но вероятно ще пусне малка серия в избрани страни в Западна Европа, където има изградена мрежа от водородни станции.

 

Първородната Godzilla!