BMW пуска е-колела с пробег до 300 км и максимална скорост 60 км/ч

  • Галерия със 7 снимки Галерия със 7 снимки

07 Sep 2021

300 км на колело си е сериозна работа. Толкова е пробегът на новите е-колела на BMW, които се казват Amby. Името идва от английското adaptive mobility (“приспособено движение”, ако трябва да търсим българско съответствие).

 

Amby-тата са е-колела, т.е. не могат да се движат, ако не въртите педалите. Не ги бъркайте с електрически мотори, макар способностите им далеч на надхвърлят обичайното при е-колелата. Внушителната батерия с капацитет от 2000 Втч позволява да изминете до 300 км с максимална скорост от 25 км/ч. По-интересното става с другите два режима, предвидени за по-високи скорости. Режим 2 отключва скорост до 45 км/ч, а режим 3 (Vmodmax) – до 60 км/ч. При тях обаче пробегът е много по-малък – съответно 180 и 75 км. Освен това в момента законодателството на ЕС не би следвало да позволи употреба на е-колело, което развива над 25 км/ч. 

BMW смята да реши този въпрос, като обвърже употребата на по-бързите режими с приложение за телефон. Те ще се отключват единствено за тези водачи, които са преминали съответен курс, разполагат с книжка за мотор или необходимата застраховка. Освен това е-колелото ще може да ограничава скоростта автоматично, в случай че се намирате в пешеходна зона, например. Звучи като нещо, върху което ще трябва да работят не само инженерите на BMW, но и депутатите в Европейския парламент.

Още малко технически детайли: веригата е заменена с ремък, а гумите са 27,5-инчови. Колчето на седалката ще се удължава или скъсява автоматично, за да е максимално удобно спрямо ръста ви, който колелото ще знае, защото сте свързали телефона си с него.

BMW Amby идва и с друга полезна техника – когато стигнат до серийно производство, колелата от серията ще разчитат на ABS (същата система, която BMW използва за моторите си), дневни и стоп светлини, както и система за автоматично следене на налягането на гумите. 

Звучи супер, нямаме търпение да го видим на практика!

 

Много практичен и интересен!